Légi intés Merkelnek Teheránból

Tudósítónktól
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diplomáciai utójáték követte azt az iráni incidenst, amelynek a német kancellár volt kitéve útban Újdelhibe, ahol első alkalommal kezdődtek kormányszinten közvetlen tárgyalások Indiával. Angela Merkel új gépe – egy Airbus A340-es – minden zavaró körülmény nélkül, tizenegyezer méter magasságban repülte át Törökországot és folytatta volna útját Irán felett, amikor a pilótát értesítette a légi irányítás, hogy a German Air Force 901 nevű járat nem rendelkezik átrepülési engedéllyel. Húszperces vita után a kancellár és a vele utazó hetvenhét személy gépe visszafordult és két órán keresztül körözött Anatólia felett.
Az alvó Merkel külpolitikai tanácsadója riasztotta a berlini külügyminisztérium politikai igazgatóját, aki azután a két ország nagykövetén keresztül igyekezett tisztázni a kellemetlen affért. Hajnali fél ötkor ért véget a kormánygép kálváriája, amely ezt követően beléphetett az iráni légtérbe és kétórás késéssel megérkezett Újdelhibe. Steffen Seibert kormányszóvivő közölte, nem volt ok arra, hogy Merkelt felkeltsék.
Határozottan reagált az Ausztráliában tartózkodó külügyminiszter. Guido Westerwelle erélyesen tiltakozott Irán eljárása ellen és utasította berlini munkatársait, rendeljék be Ali Reza Seik Attar iráni nagykövetet, hogy foglaljon állást az incidens ügyében. Egyelőre kérdéses, hogy célzatos inzultusra került-e sor, tekintettel a Teherán és Berlin közötti feszült diplomáciai viszonyra. A német delegáció másik csoportját szállító gép ugyanis – fedélzetén négy szövetségi miniszterrel és a gazdasági élet több vezető menedzserével – minden nehézség nélkül jutott keresztül az iráni légtéren.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.