Mégis a csírát találták „bűnösnek”

A hét végén kétséget kizáróan bebizonyították a hatóságok, hogy egy alsó-szászországi biokertészetből származó növényi csíra terjesztette a hasmenéses járványt Németországban. Közben bizonyos jelek arra utalnak, hogy a járvány csendesedik, ám még mindig csaknem nyolcszázan vannak életveszélyes vagy válságos állapotban a különböző észak-németországi kórházakban. Német források idézték Jakab Zsuzsannát, az Egészségügyi Világszervezet regionális igazgatóját, aki hangsúlyozta, a mostanihoz hasonlóan súlyos EHEC-járvány még nem volt Európában.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

MSZP: Távozzon Fazekas! A szocialisták szerint a magyar uniós elnökség végén távoznia kellene posztjáról Fazekas Sándornak, mivel úgy látják: a vidékfejlesztési miniszter nem látta el megfelelően feladatát a németországi hasmenéses járvány miatt az európai zöldségpiacot érő kár mérséklésével összefüggésben. Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja szombaton újságíróknak azt mondta: Fazekas annak ellenére „nem csinált semmit, menekült a feladat elől”, hogy az uniós agrárminiszterek május végi debreceni tanácskozásán európai problémának minősítették a németországi élelmiszerbotrányt, Magyarország pedig az Európai Unió soros elnöke. (MTI)


Súlyos vérszegénység, valamint veseelégtelenség miatt kezelik a nyolcszáz hasmenéses németországi beteget. Egészségügyi szakértők úgy látják, közülük több mint százan veseátültetésre vagy életük végéig művesekezelésre szorulnak. Több beteg esetében a fertőzés központi idegrendszeri károsodást, a többi között beszédzavart, emlékezetkiesést, illetve mozgáskorlátozottságot váltott ki. Az orvosok azonban reménykednek abban, hogy mindez nem lesz maradandó. Hét végi adatok szerint – lapzártánkkor – a hasmenéses járvány németországi halálos áldozatainak száma 35-re emelkedett, a fertőzöttek, illetve a fertőzésgyanús esetek száma pedig meghaladja a négyezret.
Egy halálos áldozata van az EHEC-bélbaktérium által előidézett járványnak Svédországban is, így az áldozatok száma Európában eddig 36, közben Lengyelországban már hárman betegedtek meg. Ennek kapcsán német források idézték Jakab Zsuzsannát, az Egészségügyi Világszervezet regionális igazgatóját, aki hangsúlyozta, a mostanihoz hasonlóan súlyos EHEC-járvány a múltban még nem volt Európában. Szakértők ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy a jövőben gyakori és hasonló fertőzésekkel kell számolni. Némi megkönnyebbülést okozott, hogy a hatóságok a hét végén minden kétséget kizáróan bizonyították, hogy a járványt okozó, különösen agresszív kólibaktériumot egy alsó-szászországi biokertészetből származó növényi csíra terjesztette.
A hatóságok ezzel egy időben megkezdték a járvány tanulságainak levonását. Elsőként elismerték, hogy nem működött megfelelően a kormányzati szervek és az egészségügyi hatóságok közötti koordináció, mint ahogy a központi járványügyi szervezetek, főként a Robert Koch Intézet és a kórházak közötti, a járvány terjedésére vonatkozó egyeztetés sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.