Mégsem a spanyol uborka fertőz

Laboratóriumi vizsgálatok igazolták, mégsem a spanyol uborka a felelős a Németországban már 15, Svédországban pedig egy halálos áldozatot követelő hasmenésjárványért. Itthon 8 betegnél vetődött fel a fertőzés gyanúja, a mikrobiológiai vizsgálatok eredményei minden esetben negatívak lettek – tudtuk meg az ÁNTSZ-től.

Vigh Dániel
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vita az uniós ülésen. Indulatoktól sem mentes vita dúlt tegnap a spanyol és a német delegáció tagjai között az eddig tizenhat ember halálát okozó, EHEC-baktériummal szennyezett élelmiszer miatt az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának informális ülésén Debrecenben. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter bejelentette, Magyarország EU- elnöksége alatt kész összehívni az agrárminiszterek rendkívüli tanácskozását azért, hogy minél előbb megoldást találjanak a krízisre. Roza Aguilar Rivero spanyol agrárminiszter reggel újságírók előtt elítélően nyilatkozott arról, hogy Németország azelőtt tett közé megalapozatlan információkat a fertőzött uborka spanyolországi származásáról, mielőtt arról a spanyol hatóságokat értesítette volna. Ezzel a miniszter szerint közvetve hozzájárult ahhoz, hogy a spanyol zöldség-gyümölcs export hetente 200 millió euróval visszaessen. Kijelentette, a válság megoldásában együttműködnek, de világossá kívánják tenni, hogy a spanyol termékek jó minőségűek és biztonságosak. Rámutatott, az a két spanyolországi EHEC-fertőzött, akit eddig regisztráltak, a kór kitörése előtt Németországban járt. Robert Jozef Kloos fogyasztóvédelemért felelős német államtitkár közölte, egy hamburgi szenátor a fogyasztók védelmében valóban kissé elhamarkodottan nyilatkozott a sajtónak a fertőzött uborkáról. Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos úgy vélte, elejét kell venni a pániknak, vissza kell szerezni a fogyasztók bizalmát, mert a válságnak kedvezőtlen hatása lehet a zöldség-gyümölcs ágazatra. Közölte, minél előbb ki kell deríteni, honnan származik a fertőzött élelmiszer, és hogyan szennyeződhetett EHEC-baktériummal. Ciolos óvott attól, hogy a tagállamok egymást gyanúsítgassák, mert ettől szerinte csődbe mehet az EU egész zöldségágazata. (D. M.)


Kiderült, mégsem a spanyol uborka a felelős a hasmenésjárványért, miután laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá két, Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó zöldséget – jelentette be tegnap a hamburgi egészségügyi hatóság. Közlésük szerint az uborkákban ugyan EHEC-baktériumot fedeztek fel, az azonban különbözik a fertőzött betegek székletében kimutatott baktériumtörzstől. A hamburgi higiéniai intézet előzőleg azt állította, hogy a véres hasmenésjárványt okozó baktériumra bukkantak három, Spanyolországból származó uborkán. Madrid akkor tiltakozott a gyanúsítás ellen. A német ellenőrző hatóságok most elsősorban belföldön keresik – egyelőre sikertelenül – a fertőzésért felelős élelmiszereket. A gyümölcsök, az uborka, a paradicsom, a paprika, valamint a saláta – és általánosságban a nyers zöldség – fogyasztását nem ajánlják.
Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központban (OEK) mostanáig nyolc mintát vizsgáltak meg a németországi hasmenéses járványt okozó kólibaktériummal összefüggésben, de ezek mikrobiológiai eredményei mind negatívak lettek – közölte lapunkkal az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kommunikációs osztálya.
Az EHEC-bélbaktérium okozta fertőzés már legkevesebb tizenöt halálos áldozatot követelt, és körülbelül ezerötszáz a megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma – olvasható a Robert Koch német országos járványügyi intézet honlapján. Figyelmeztettek, hogy a fertőzés terjedésére, további megbetegedésekre, illetve áldozatokra lehet számítani. Reményre ad okot, hogy a münsteri egyetem kutatói gyorstesztet fejlesztettek ki a kólibaktérium azonosítására. Az új eljárással órákon belül kimutatható a kórokozó a vizsgált zöldségben.
A távirati iroda úgy tudja, a fertőzés következtében egyre több központi idegrendszeri károsodást, egyebek mellett beszédzavart is észleltek a német orvosok. Három-négy héten belül derülhet ki, hogy használ-e az úgynevezett Eculizumab antitest-terápia, amely alkalmazásának első jelei kedvezőek.
Svédországban meghalt egy Németországból hazatért, a borasi kórházban ápolt, ötvenes éveiben járó páciens az EHEC baktériummal fertőzött zöldségek okozta hasmenésjárvány tizenhatodik áldozataként – írta az AP.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.