(mi a skizofrénia )

Kristóf Attila
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, dünynyögte hajnali ötkor B. Lajos, mi a franc riasztott fel legszebb álmomból. Bódultan ült szétzilált ágya szélén, s csak annyi rémlett fel zaklatott agyában, hogy egy emelvényen ül a Párt régi harcosai között, ütemes taps hallatszik, s Aczél elvtárs személyesen kezet szorít vele, mivel őt, mármint B. elvtársat beválasztották a Központi Bizottság tagjai közé.
„Micsoda baromság – gondolta. – Huszonegy évvel a rendszerváltozás után, hogy a fenében lehet a KB-tagságot vágyálomnak nevezni? Ettől riadtam volna fel talán? De hisz régóta nem vagyok elvtárs, hanem B. úr egy multicég igazgatótanácsában, Gucci cipőben és Armani öltönyben. Ez a Freud sem lehetett egészen normális.” Megpróbált visszaaludni, de valami furcsa, misztikus csörömpölés felébresztette újra és újra. Vakrémület fogta el, amikor rájött, hogy nem a mobiljai közül szól valamelyik, hanem éjjeliszekrényén a relikviaként őrzött tárcsás, fekete K-telefon, a közvetlen vonal, ami KB-tagként összekötötte a legfontosabb állami és pártintézményekkel. Ez a készülék huszonkét éve némult el, azóta nem is volt bekapcsolva, dísztárgyként funkcionált, mintegy felidézve a rég tovatűnt időket. Mostanság legfontosabb hívásait egy lehallgatásbiztos okostelefonon fogadta, aminek a számát csak a multicég legfontosabb vezetői és régi barátai ismerték, akikkel a KISZ-táborokban s egyebütt hozta össze a jószerencse. A moszkvai VIT-en jött össze a feleségével, aki akkoriban még nem horkolt, s úgy simult hozzá a tábortűz fényénél a Bunkócska dallamára, mintha sosem akarná elengedni. Nem is engedte el. Ezen az okostelefon sem tudott segíteni, amely most egyébként is mélyen hallgatott.
A másik viszont, a síron túli, kitartóan csörömpölt, túlharsogva az asszony füttyeit és horkantásait. B. Lajos remegő kézzel vette fel a fekete kagylót, és félénken beleszólt: „Halló! Ki az?” „B. elvtárs? – kérdezett vissza egy érces férfihang, majd választ nem várva emígy folytatta. – Ma éjjel az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport vezérkari főnöke, Borisz Szergejevics Tyulenin altábornagy Molotov-koktélos merénylet áldozata lett. Ezért Kádár elvtárs személyesen és haladéktalanul összehívta a Politikai Bizottságot.” B. Lajos nem hitt a fülének, mégis azt mondta: „De hiszen én sosem kerültem be a PB-be.” „Nekem mondja?! – kérdezte immár gúnyosan és fölényesen a hang. – De a három per hármas, kettes és egyes főcsoportfőnökség egyhangúlag azt állítja, hogy a merényletet jobboldali, fasiszta, Nyugat-barát körök követték el imperialista támogatással. Mi sem valószínűbb, hogy Brüsszel érintett az ügyben.” „És én mit tegyek?” – rebegte B. Lajos. „Hogyhogy mit? Úgy tudjuk, kiváló kapcsolatokat ápol befolyásos nyugati körökkel, vagy tévedünk? Nem maga nyilatkozta a nyugati lapoknak, hogy Magyarországon felütötte a fejét a fasizmus?” „Az most van – hebegte B. Lajos. – Most, nem akkor, amikor itt ideigleneskedett a szovjet déli hadseregcsoport.” „Maga nem ismeri azt a verssort, hogy most vagy soha? Világos, hogy a jelenlegi magyar fasiszta kormány áll a merénylet mögött. Magát, B. elvtárs, a PB szakértőként kívánja meghallgatni. Tíz percen belül ott lesz a lakásánál egy fekete Csajka sofőrrel.”
B. Lajos most már biztosra vette, hogy álmodik. Mégsem merte lecsapni a telefont. Inkább azt rebegte: „Igenis.” Idegességében a pizsamájára húzta fel az Armani öltönyt. Szívében felemás érzésekkel állt ki a rózsadombi villa elé. Reggel hétig várta a fekete Csajkát. De csak fehér Mercedesek és sötétkék Audik jöttek. Hétkor zokogni kezdett, mert rádöbbent, hogy súlyos skizofrén.
A kórházban, bármit kérdeztek tőle, csak azt makogta: Én nem tudom, én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.