Privatizált atomraktár

Bár az elmúlt években Londonban lezajlott viták nyomán biztosított a brit nukleáris elrettentő képesség jövője, egyre inkább úgy tűnik, hogy az lassanként az amerikai stratégiai erők „kihelyezett tagozatává” degradálódik. Most a brit atomfegyverek tárolása kerül amerikai magáncég kezébe.

Zord Gábor László
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykori brit világbirodalom katonai ereje ma már csak árnyéka önmagának, és a David Cameron vezette konzervatív–liberális kormány megszorító intézkedései csak tovább gyorsították a zuhanórepülést. Ezt támasztja alá, hogy a takarékosságra hivatkozva a védelmi minisztérium privát cég kezelésébe adja azt a szigorúan őrzött létesítményt is a skóciai Coulport on the Clyde-ban, ahol Nagy-Britannia mintegy kétszáz (amerikai gyártmányú) atomtöltetét tárolják. Bár a kabinet hangsúlyozza, hogy fenntartja az ellenőrzést az objektum felett, amelynek biztonságáért továbbra is a clyde-i haditengerészeti támaszpont parancsnoka lesz a felelős, az a tény, hogy az üzemeltetéssel együtt a kétszáz itteni munkahely is átkerül egy privát cégek alkotta konzorciumhoz, súlyos aggodalmat váltott ki a helyiekből. S ha ez nem lenne elég, az ABL csoportot nem hazai cég, hanem az amerikai Lockheed Martin védelemipari óriásvállalat vezeti.
A kritikusok kórusát az egyre erősebb, és Skócia függetlenedését nyíltan programjaként vállaló Skót Nemzeti Párt vezeti. Bár ők eleve elutasítják a nukleáris ütőerő fenntartását – különösen a Trident rakétákkal felszerelt nukleáris atom-tengeralattjárók állomásoztatását hazájuk kikötőiben –, nyilatkozataikban hangsúlyozzák: amíg maradnak a fegyverek, biztonságuk prioritást élvez, és a londoni kormánynak újra kellene gondolnia, hogy külföldi cég kezébe adja-e ezt a felelősséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.