Tartalék cukor a piacon

Akár már a jövő héten a boltokba kerülhet a kétezer tonnányi, állami tartalékként felhalmozott cukor. A tartalékot felszabadító Vidékfejlesztési Minisztérium célja, hogy elősegítse az év elején magasra ugrott cukorárak csökkenését.

Dénes Zoltán
2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úri csokoládé. A tél folyamán indulhat a gyártás az Úriban épült csokoládégyárban. Az üzemben a tervek szerint naponta 50 tonna magyar csokoládé gördülhet le a szalagokról akár 100-féle formában. A gyár csaknem 100 új munkahelyet teremt, és 40-50 beszállítónak ad majd megbízást. A gyártósorról klasszikus magyar édességek és csokoládék kerülnek majd a fogyasztókhoz.


Jövő héten kerülhet a boltokba az állami tartalékból felszabadított kétezer tonnányi cukor. Az Agromonitor.hu a vidékfejlesztési tárcán belüli információkra hivatkozva tegnap azt közölte, hogy a cukrot a CBA és a Coop üzletláncokon keresztül juttatják el a vásárlókhoz. Mivel az agrártárca a cukor árának csökkentését igyekszik elősegíteni, a kétezer tonnás készlet egy kilogrammos csomagolásban s várhatóan a jelenleg 290-300 forintos piaci árnál olcsóbban kerül majd a boltok polcaira. Lapunk ezzel szemben úgy tudja, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ezen a héten még csak tárgyalásokat folytatott az állami tulajdonban lévő TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel az áru piacra juttatásának feltételeiről. Megkeresésünkre a VM sajtóosztálya határozottan cáfolta, hogy a cukrot az említett két üzletláncon keresztül kívánja értékesíteni. Mint mondták, egy biztos: a szóban fogó árut nagykereskedelmi áron, nyilvános pályáztatás útján fogják eladni.
Hazánk éves cukorfogyasztása meghaladja a 320 ezer tonnát. Ezt figyelembe véve a most értékesítés előtt álló, kétezer tonnás tartalék nem valószínű, hogy mélyebben felbolygatja a cukorpiacot. Ugyanakkor, figyelembe véve, hogy az év eleje óta – amikor csúcsokat döntögetett – a cukor világpiaci ára egyébként is a harmadával csökkent, és az Európai Unió is lépéseket tett a belső piacán tapasztalt, nem várt mértékű áremelkedések megfékezésére, az intézkedés mégiscsak elérheti célját. Tavaly nyáron egy kiló cukor fogyasztói ára körülbelül kétszáz forint volt. Ezt követően a nemzetközi árupiacokon elszabadultak az árak, aminek következtében az idén február-márciusra a hazai boltokban is csaknem dupla annyit kellett fizetni a cukorért, mint bő fél évvel korábban. Ezután lépett az unió, és jelentette be az állami tartalék felszabadításának tervét a magyar vidékfejlesztési miniszter.
Az áremelkedés arra is rámutatott: hazánk a privatizációs döntések és az uniós intézkedések nyomán kiszolgáltatottá vált. Ezért az Országgyűlés napirendjére tűzte a cukorgyárak privatizálását vizsgáló bizottság felállítását, amiről az első vitát már le is folytatták. Font Sándor és Ivanics Ferenc fideszes honatyák javaslatára a testület felülvizsgálja az ország uniós csatlakozása óta a közösségi cukorreformok során képviselt magyar álláspontot s annak itthoni következményeit is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.