Uborkaszezon

Ö K O T E R R O I R

Hegyi Zoltán
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitört a június, boldogan csoszogok a kertben. Reggelenként frissen szedjük mindazt, ami éppen adatott, mondhatjuk elégedetten, hogy a munka gyümölcsét. Saját spenót kerül a lasagnéba, tépkedjük a tízféle saláta leveleit, rukkola- és édeskömény-nagyhatalom lettünk, kapálás vagy locsolás közben unottan felnyúlok egy cseresznyéért. A teli kosár eper már maga a giccshatár. A bodzaszörp palackozva, hamarosan követi a ribizli és a meggy. Jó, van benne napi tíz óra meló, de kit érdekel ez ilyenkor. Kicsit olvasni cigiszünetben a veteményesben, és sokat írni. Tolsztojánus attitűd, muzsikok nélkül. Jamie Oliver arcán látni sok pénzért azt a révületet, amelyet a feleségem felfedez az enyémen, amikor a föld felkupacolása közben véletlenül kifordítok két krumplit. A boldogság nem számlafüggő. A világmindenség, kicsiben. És még hol van az idő, amikor az ember reggelente bágyadtan turistasószórót süllyeszt a zsebébe, és ténferegni kezd a paradicsomkertben, válogatva formák és ízek között. Nem mosok, nem hámozok semmit (héjába’ a vitamin), minek, a legdurvább cucc, amit használok, az a bordói lé, és azt is időben abbahagyom. Az uborka most még kicsi. Eleve az van, hogy vergődünk a talajjal, meg a többivel, amit nem szeret, meg hát még nincs itt a szezonja. Szezonja úgy van neki, hogy durván beleavatkoznak az életébe, amiből a legenyhébb hatás az üvegházé, a többit itt most ne is feszegessük, mert elfog a szomorúság, ha arra gondolok, mennyi szemetet eszünk össze a szupermarketek polcairól. Most éppen a spanyolokkal van baj, már amennyiben és az ő uborkájukkal. Valljuk be, ez a globalizmus maga, minek szépítsük. Ugyanis az, hogy egy feltételezett spanyol uborkaszállítmány eddig tíz halálesetet okozott Észak-Németországban, és a baktérium már Svédországban, Dániában, Angliában, Hollandiában, Ausztriában és Svájcban korzózik, de Spanyolországban nem (!), azt jelenti, hogy a sajnálatos eseménysorozat túlnő önnön jelentőségén. A spanyolokat amúgy is az ág is húzza – mínusz Xavi, Iniesta, de az a hódolat Katalóniáé –, amit összeraboltak az indiánoktól, azt a tizenkilencedik században elszerencsétlenkedték, most meg lelustázzák őket a németek, az uborkát meg ezek szerint Libanonból hozatják maguknak. Ettől persze még a kézmosás a szocializáció szerves része. Nekünk ez csöppnyi szünet, most éppen nem a magyarokkal szórakoznak Brüsszelben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.