A Képíró elleni vád „fikciók tárháza”

A büntetőeljárás megszüntetését indítványozta tegnap Zétényi Zsolt ügyvéd a Képíró-perben, mivel a volt csendőrtiszt ügyében 1944-ben már született egy ítélet. A védő szerint nincsenek törvényes bizonyítékok Képíró Sándor bűnösségére, csupán az ügyész feltevései.

2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Képíró Sándor elleni vád a „fikciók és a feltevések tárháza”, amelyben az ügyész felvázolta, szerinte mi történhetett 1942-ben az újvidéki razzia idején, csakhogy mindezt hiteles, törvényes bizonyítékok nem támasztják alá – jelentette ki tegnapi védőbeszédében Zétényi Zsolt ügyvéd. Hangsúlyozta: ilyen képzelgés például, hogy a háborús bűntettel vádolt Képíró emberek megölésére fölszólító parancsot továbbított volna beosztottainak.
Zétényi Zsolt kiemelte: a Képíró ellen valló Nagy János honvéd főhadnagy 1948-as vallomásait ki kell rekeszteni a bizonyítékok közül, ugyanis ezeket lelki és fizikai kényszer alatt tette. Az ügyvéd rámutatott: történeti tény, hogy abban az időszakban az ügyek 90-100 százalékában nagyon súlyos jogsértéseket követtek el a hatóságok. Ezért a korszak iratait a legnagyobb kételylyel kell kezelni. Álláspontja szerint az „ÁVH kínzókamráiban előállított történet” – miszerint Képíró utasította volna Nagy Jánost harminc civilnek a kivégzőhelyre szállítására – azt a célt szolgálta, hogy a halálbüntetés árnyékában lévő Nagy csökkentse a felelősségét, vagy hogy időt nyerjen. Az ügyvéd szerint a volt csendőrt nem lehet büntetőjogilag felelőssé tenni azért, mert a járőrei egy idős nőt az ágyában lelőttek, illetve azért, mert a vádlott egy magyar testvérpárt nem engedett szabadon, hiszen erre a szolgálati kötelem alapján nem volt joga. Zétényi Zsolt indítványozta, hogy a bíróság szüntesse meg az eljárást, mivel a vád tárgyává tett cselekményeket 1944-ben a vezérkari bíróság már elbírálta. Másodlagosan bűncselekmény hiányában a volt csendőrtiszt felmentését kérte.
Ismeretes, az ügyész szerdán letöltendő fegyházbüntetést kért a 98. évében járó Képíróra. Az ítélethirdetés július 18-án lesz, de várhatóan két napig tart majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.