Az erkölcstelenség mocsara

2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten kirobbant brit sajtóbotrányban talán nem is azok a vétségek a legfelháborítóbbak, amelyekre fény derült, hanem sokkal inkább az, ahogyan a megszégyenült, hiteltelenné vált újság munkatársai a nagy lebukás után ünnepelték magukat. A világ legolvasottabb angol nyelvű lapja, a 168 éves múltra visszatekintő News of the World vasárnapi bulvárlap megvesztegetéssel, hatósági személyek lefizetésével szerzett meg titkos információkat, a legalattomosabb, leggátlástalanabb módszerekkel törte fel és hallgatta le több ezer ártatlan ember telefonját. Lehallgatták többek között az elrabolt – majd később megölt – 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, amelynek tartalmát az újságírók törölték, miután nem volt képes több üzenet fogadására. Az aggódó szülőket pedig reménnyel töltötte el, hogy lányuk még él, gondolván, az üzenetrögzítő tartalmát ő maga törölte. A Rupert Murdoch ausztrál–amerikai sajtómágnás tulajdonában álló többi brit lap sem különb. A The Sun című bulvárújság is feltételezhetően jókora pénzösszegtől válhatott meg annak kiderítésére, ami kizárólag az orvosra, betegére és annak családjára tartozik: Gordon Brown volt miniszterelnök kisfiáról írták meg, hogy a cisztás fibrózis nevű betegségben szenved.
A brit bulvársajtó tevékenységét, jellemét valamelyest ismerők számára egyáltalán nem meglepő az, ami a News of the World szerkesztőségében történt. A bulvárlapok újságírói között valóságos küzdelem folyik azért, hogy exkluzív sztorijukkal csaljanak mosolyt a főszerkesztő arcára. Ha kell, kukákban turkálnak napokon keresztül, hogy kiderítsék, kivel töltötte az éjszakát David Beckham. Ha kell, ukrán maffiózóknak adják ki magukat, hogy megbecsült sportolókat vesztegessenek meg – ha pedig a sportoló nem él a pénzszerzési lehetőséggel, akkor azért hurcolják meg, mert a megvesztegetési kísérletről nem szólt feletteseinek. Ha pedig arra kíváncsi az adott újság, hogy hol tölti titokban 18. születésnapját Charlotte Church énekesnő, akkor minden szálat megmozgatnak, hogy exkluzív fotók készítésével a nyilvánosságot is bevonják az eseménybe. A cél a szenzáció tálalása, bármi áron.
Amikor a botrányba belebukott, vasárnap utoljára megjelent News of the World újságírói kamerák elé álltak, és arról beszéltek, hogy büszkén, felemelt fejjel távoznak az újságtól (többségük feltehetőleg a Murdoch-birodalom másik kiadványainál helyezkedik el), az embernek az az érzése támadt, hogy a valaha nagy becsben tartott brit újságírás az erkölcstelenség és gátlástalanság mocsarába süllyedt. És ez akkor is így van, ha a szóban forgó sajtómunkások személy szerint nem vettek részt egyetlen lehallgatási ügyben sem. A sajtóbotrány nem csupán Murdoch médiabirodalmát rengette meg, de a brit közéletet is. David Cameron miniszterelnök a sajtó szabályozásának felülvizsgálatára tett ígéretet, mondván, rendkívül fontos a sajtószabadság, de a média se lehet mindenható, tevékenységéért felelnie kell.
A határt tehát végre meg kell húzni az emberek megalázása, méltóságuk sárba tiprása és a valódi bűnöket elkövető, a társadalmat valamilyen módon megkárosító személyek leleplezése között. Emberi életeket tönkretenni, ártatlan embereket átverni a nyereség és a hírnév fenntartásának reményében elfogadhatatlan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.