Befellegzett a kaptártolvajoknak?

Egy készülő kormányrendelet a remények szerint véget vethet a nem lankadó méhkaptárlopásoknak. A hamarosan életbe lépő jogszabály kötelezné a méhészeket, hogy egyedi azonosítójukkal jelöljék meg kaptárjaikat, ezzel is nehezítve azok eltulajdonítását. Emellett egyre több méhész alkalmaz azonosító csipet is, amelyek beszerelését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogatja is.

Velkei Tamás
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly szeptemberben több ezer, az ország különböző részeiről érkező méhész tüntetett Tatabányán a minden korábbi méreteket meghaladó méhkaptárlopások ellen. Petíciót nyújtottak át Michl József térségi országgyűlési képviselőnek, amelyben azt kérték, hogy a rendőrség kiemelt ügyként kezelje a méhlopást, és hozzanak létre ezek nyomozására egy országos akciócsoportot. Szerették volna elérni, hogy a méhlopás nevesített bűncselekmény legyen, valamint hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Országos Rendőr-főkapitányság kössön együttműködést a felderítések érdekében, továbbá azt, hogy a kaptárakon legyen kötelező a jelölés.
Most úgy tűnik, hamarosan megnyugodhatnak a méhészek, mert a napokban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egyeztetett Kardeván Endre országos főállatorvossal, Bross Péterrel, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökével és Michl Józseffel.
– Az egyeztetésen Fazekas Sándor arról tájékoztatott bennünket, hogy hamarosan miniszteri rendeletben teszi kötelezővé, hogy a méhészek TIRENAR-számukkal (tenyésztési kódszám) jelöljék meg kaptáraikat – informálta a Magyar Nemzetet Michl József. Véleménye szerint a rendelet megjelenésére nem kell többet várnia a méhésztársadalomnak egy-két hónapnál.
A jövőben a méhészkártyán szereplő egyedi számnak meg kell egyeznie a kaptáron található számmal, így szállítás során a rendőrség is könnyen kiszűrheti, kinek a tulajdonát képezi a szállított kaptár.
A változásra nagy szükség van: az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) honlapján egymást érik a méhlopásokról szóló bejegyzések. Zalától Pesten át Csongrád megyéig számos panaszos keresi eltűnt családjait, eszközeit – a kár tetemes. A méhésztársadalom tavaly szeptemberi szimpátiatüntetését is a rendkívül elburjánzott lopásos esetek, illetve Simon József és Simonné Venter Éva esete váltotta ki. Amint arról lapunk is beszámolt, három éve a házaspár hatvan méhkaptára tűnt el, káruk elérte a 3,5 millió forintot. Később hírt kaptak róla, hogy a kaptárokat Zala és Somogy megyében találták meg. Hazaszállították az eszközöket, ám később letaglózta őket a hír: a tolvaj beperelte őket, és 2,5 millió forintos kártérítést követelt a családtól, mert azt állította, egy idegentől vette a méhcsaládokat, és a kaptárok, a méhek és a méz az ő tulajdonában voltak.
– Az ügyben tavasszal fordulat következett be: a felperes peren kívüli megállapodást ajánlott – tájékoztatta lapunkat Simonné Venter Éva. – Ám miután megállapodtunk a félmilliós kártérítési öszszegben, amit a felperes három részletben kívánt megtéríteni, hiába vártunk a pénzünkre. A mai napig nem kaptunk egy fillért sem, ezért kértük a bíróságot, hogy folytassa a pert, amit be is fogadtak, és szeptemberre kiírták a következő tárgyalási napot – panaszolta a meglopott méhész. Elmondta ugyanakkor, hogy az eset óta már nemcsak kaptáraikat, de az abban tárolt kereteket is külön védik. A keretekbe egy azonosító csipet applikálnak, amelyet a méhek láthatatlanná is tesznek azzal, hogy „bedolgozzák” méhviasszal.
– Eddigi tapasztalataink alapján úgy tűnik, hatékony a rendszer, és egyre több méhész ismeri meg a szisztéma előnyeit – ecsetelte a csip előnyeit Simonné.
A csip – amelynek darabja mindössze 70 forintba kerül – februártól rendelhető és vásárolható meg az OMME-tagok által, a beruházásra ráadásul a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vissza nem térítendő támogatást nyújt. A támogatási kérelmeket az OMME központjába kell benyújtani, amely a tagsági igazolás kiállítása után azt a vidékfejlesztési hivatalhoz továbbítja. Az OMME-ba benyújtás végső határideje: 2011. augusztus 31.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.