Civilek perelik a bankokat

Évek óta ostromolják a civil szervezetek azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi a pénzintézeteknek, hogy egyoldalúan módosítsák a hitelszerződéseket. Eddig nem jártak sikerrel. Hamarosan újabb perek indulhatnak a pénzintézetek ellen.

Munkatársunktól
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Falakba ütköztek azok a fogyasztóvédelemmel foglalkozó civil szervezetek, amelyek már évek óta harcolnak a bankok egyoldalú szerződésmódosításai ellen. A benyújtott keresetek eddig nem vezettek eredményre, mint ahogy az Alkotmánybírósághoz eljuttatott panaszuk sem. A civilek már népszavazást is kezdeményeztek az egyoldalú módosítások megakadályozása érdekében, szintén sikertelenül. Czirmes György ügyvéd 2009 decemberében harminc pénzintézet ellen indított közérdekű pert hat civil szervezet együttműködésével. A kereset szerint a bankok általános szerződési feltételei több ponton is megsértik a törvényeket. A perirat készítői többek között azt kifogásolják, hogy a bankok különösebb indoklás nélkül az ügyfelek számára követhetetlen módon változtathatnak a szerződések feltételein.
*
Emellett azt sem tartották elfogadhatónak, hogy a pénzintézetek az árfolyam-ingadozások miatt folyamatosan változtatják az ügyfelek törlesztőrészleteit. A fogyasztóvédők ugyanis úgy gondolják, a devizahitelnek nevezett termékeknek csupán annyi közük van a svájci frankhoz vagy az euróhoz, hogy abban történik a tartozás elszámolása, de érvelésük szerint a mindennapos ingadozások a törlesztőrészletekre nincsenek hatással. A szervezetek a keresetet a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumához adták be, ám azt a bíróság elutasította, mondván a civil társaságok nem perelhetnek, mert erre nem biztosít lehetőséget az alapszabályuk. Mint az a fellebbezés után kiderült, egyiküknek mégiscsak van joga a perhez, ám az újra benyújtott keresetet ekkor formai hibák miatt dobta vissza a bíróság.
Mint azt Czirmes György, a kereset egyik készítője elmondta, ez utóbbi döntés ellen is fellebbeztek, ám eredmény még nem született. Szeptemberben várható döntés a beadványukról. Az ügyvéd szerint egy, az adósok számára kedvező döntés fenekestül felforgatná a hitelpiacot. Ha a bíróság kimondaná, hogy a módosítások jogellenesek, ez az állítás a harminc bank minden ügyfelére vonatkozna. Sőt, Czirmes György szerint akár visszamenőleg is érvényes lehetne, így a módosításokból fakadó költségeket a bankoknak jóvá kellene írniuk az ügyfeleik számláján. Vagyis le kellene vonniuk a tartozásból. Azt persze jelenleg nem lehet tudni, hogy mekkora az esélye annak, hogy a bíróság a civilek számára kedvező döntést hoz majd, de egy lapunknak nyilatkozó szakember szerint nem nagy. Czirmes Györgynek egyébként nem ez volt az első próbálkozása az egyoldalú szerződésmódosítások megszüntetésére, 2008-ban társaival az Alkotmánybírósághoz fordultak, mivel nem tartották összeegyeztethetőnek az alaptörvénnyel azt, hogy a pénzintézetek kedvükre változtathatják a kontraktusokat – a beadványra nem reagált az Alkotmánybíróság, közölte az ügyvéd. Mint ahogy a választási bizottság sem reagált arra az egy éve benyújtott kezdeményezésre, amely a következő kérdést tette volna fel: akarja-e ön, hogy ne lehessen egyoldalúan módosítani a hitelszerződéseket? A sikertelenség ugyanakkor nem szegte kedvét a civileknek, a szociális kerekasztal ugyanis jelenleg is toborozza azokat az adósokat, akikkel hamarosan új keresetet nyújtanak be a bankok ellen. Indoklásuk szerint a devizahitelek azért okoznak olyan sok problémát, mert eleve rossz termékek, amelyeket nem lehetett volna forgalmazniuk a pénzintézeteknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.