Csokoládé van, víz nincs

2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maher Khudari gázai kereskedő büszkén mutogatja csokoládékészletét az AP amerikai hírügynökség újságírójának. A boltos szerint ilyen csokoládét még Tel-Avivban sem kapni. A baj csupán az, hogy nincs, aki megvegye – olvasható az AP néhány nappal ezelőtti tudósításában, egy évvel azután, hogy egy izraeli kommandóakció nyomán meghalt kilenc palesztinbarát török aktivista, aminek következtében – nemzetközi nyomásra – Izrael enyhítette a Gázai övezet blokádját.
A mindössze 360 négyzetkilométer alapterületű, 1,6 millió ember által lakott területet azután vette blokád alá Izrael, hogy 2006-ban palesztin fegyveresek elrabolták Gilad Salit izraeli katonát. További korlátozásokat vezettek be, amikor a Hamász radikális palesztin mozgalom ellenőrzése alá vonta az övezetet. Szakértők szerint az izraeli blokádnak nem sikerült elérnie azt a célját, hogy a Hamász ne jusson fegyverekhez.
A blokád tavalyi enyhítésével lehetővé vált szinte mindenfajta fogyasztási termék bevitele az övezetbe, vagyis nincs többé hiány alapvető élelmiszerekből és háztartási termékekből. Autókat és hűtőszekrényeket is tucatszámra lehet vásárolni. Izrael azonban továbbra is tiltja az építkezési anyagok behozatalát, amelyek nélkül nem tudják újjáépíteni a két és fél évvel ezelőtti, 1400 palesztin ember életét kioltó izraeli hadjárat következtében szétbombázott épületeket. Az ENSZ becslése szerint mintegy 60 ezer otthont kellene minél előbb felújítani vagy teljesen újjáépíteni. A világszervezet egyik illetékese által korábban szabadtéri börtönnek nevezett övezetben élők többségének továbbra is tilos az utazás az övezeten kívülre, a lakosság fele munkanélküli, az emberek mintegy 70-80 százaléka szorul nemzetközi segélyekre, így ők a luxustermékeket, de még a csokoládét sem tudják megvenni. Mivel a palesztin áruk exportját is szigorúan korlátozza Izrael, a gyárak több mint nyolcvan százaléka gyakorlatilag leállt. Gyakori még a vízhiány és az áramkimaradás is.
Izrael cáfolja, hogy humanitárius válság lenne Gázában. A hadsereg vezetése szerint egy év alatt megháromszorozódott az övezetbe átkelő kamionok száma, sőt, Tel-Aviv már építőanyagok bevitelét is engedélyezi. Az AP-nek nyilatkozó Omar Saban gázai közgazdász szerint az izraeliek igyekeznek bebizonyítani a világnak, hogy Gázában nincs éhínség. „A humanitárius válság azonban nem az élelmiszerről szól, hanem az oktatásról, a fejlesztésekről, a bebörtönzésről” – mondja Omar Saban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.