Demokrácia alibiből

Ludwig Emil
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az a parlamenti albizottság, amelyiknek az volt a feladata, hogy feltárja, mi okból növekedett meg Magyarország államadóssága 2002 és 2010 között ilyen óriási mértékben, összegezte munkájának eddigi eredményeit. Az eladósodás mértékét és következményeit a képviselők és az ország lakói egyformán érzik – a gazdasági szükséghelyzet napi gondjaitól legfeljebb egy szűk, kiváltságos helyzetű réteg tudja függetleníteni magát –, az országgyűlési képviselőkből álló grémium azonban megtehette, amire oly sokan vágynának személyesen is e hazában: beidézhette és kérdőre vonhatta a kérdéses időszak kormányfőit és pénzügyminisztereit. Tény, hogy a 2002 nyarán hivatalba lépett Medgyessy-kormány jó állapotban vette át a gazdaságot (300 milliárd forint plusszal a kasszában, amiből, szerintem, jobb lett volna egy kis aprópénzt a kampányra költeni, akkor most nem fájna a fejünk); a 2009 tavaszától kormányzó Bajnainak pedig már csak az a feladat jutott, hogy eltakarítsa az elődje által felhalmozott szemétdombot. Ez nem sikerülhetett, tény tehát, hogy a magyar állam GDP-arányos külső eladósodása egy Gyurcsány nevezetű politikai kalandor hat évig tartó „kormányzása” idején emelkedett 82 százalékra.
A tényfeltáró országgyűlési albizottság előtt megjelent „szocialista” exkormányfő védekezése ezzel szemben arra szorítkozott, hogy a kritikus mértékű eladósodásért három kormány, köztük a polgári kormány is felelős, amiből legfeljebb az szűrhető le, hogy a közismerten jellemes, ám olykor furcsa észjárású politikus a pachydermia (a bőr kórós megvastagodása) tudományával foglalkozók számára is érdekes eset lehet. A vizsgálatot lefolytató képviselők jogköre csupán addig terjed, hogy a feltárt tények alapján megállapítsák a politikai felelősséget, ami ebben az esetben azonban olyan súlyos és olyan egyértelműnek tűnik, hogy – véleményük szerint – meg kellene vizsgálni a független joghatósági előtti elszámoltatás lehetőségét is. Az elhangzott nyilatkozatra, amely csupa feltételes módú igéből áll, úgy reagáltak a történetben alapvetően érintett MSZP-s politikusok, mint az az afrikai turista, akinek skorpió bújt a cipőjébe, és belelépett. Kovács László – aki 2004-ig a nagyobbik kormánypárt elnöke volt – önérzetesen közölte: nem tud olyan országról a világon, ahol a rossz gazdasági döntésekért a bíróság elé citálnák a politikusokat, az ítéletet demokráciákban a szavazópolgárok mondják ki. A szocialista képviselőcsoport egyik legválasztékosabban fogalmazó tagja (Szanyi) pedig felszólította a kormányt, hogy azonnal oldja meg a magyar lakosság vészes mértékű hiteltartozásának problémáját, amit ez idő szerint a svájci frank abnormális árfolyam-emelkedése és az euró körüli bizonytalanság tesz valóban kritikussá.
Álljunk csak meg egy polgári szóra! A magyar Országgyűlés legöregebb – százesztendős múltú – politikai pártja, amelynek padsoraiban nagyjából ugyanazok ülnek most is, akik széttapsolták magukat a „Feri” hatesztendei produkcióinak láttán, és amikor kellett, a régi buzgó kötelességgel nyomták az igen gombot, észrevehetnék végre, mi történt velük, mi a helyzet ma az országban, és kik felelnek mindezért elsősorban. Eddig nem hallhattunk egyetlen tisztességes, őszinte szót sem tőlük – az egyetlen kilépő kivételével –, a párt frakciója ma nevetséges, sunyi és pofátlan alakok szánalmas és szégyenteljes gyülekezete. Egyetlen elv köti össze őket: a kibújás a felelősség alól, s ennek a gyakorlata a támadás, mint a legjobb védekezés. Az olyan, 1963 óta párttag gumiember, aki még a kádári MSZMP KB tisztségviselője is volt, most a demokráciára, az emberek szabad véleménynyilvánítására hivatkozik, amit a 2006. évi választáskor gazdasági adatok eltitkolásával is manipuláltak Gyurcsányék. Az ilyen múltú politikusoknak a demokrácia szó nem több, mint egy jó alibi. Mint a bűnözőnek, aki éppen akkor ott sem volt…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.