Elfogták az utolsó hágai körözöttet

Sebestyén Imre
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap reggel a Tarcal-hegység területén elfogták Goran Hadzsics hágai körözöttet. A szerb titkosszolgálat emberei akkor ütöttek rajta a szerémségi Krusedol falu közelében egy erdei úton, amikor pénz vett át egy támogatójától, akit ugyancsak őrizetbe vettek. Hadzsicsnál volt fegyver, de nem tanúsított ellenállást. Hamis okmányokat találtak nála, s a külsejét is megváltoztatta. A vádlottat Belgrádba szállították kihallgatásra. Hadzsics elfogásával Belgrád teljesítette a törvényszék iránti kötelezettségét – másfél évtized kellett hozzá –, s ezzel elhárult egy akadály a további uniós integráció elől.
A hírt hivatalosan maga Borisz Tadics államfő jelentette be rendkívüli sajtóértekezletén. A már ismert információk közlése után cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, hogy Szerbia tudta, hol rejtőzködött Hadzsics, s elutasította, hogy a rejtegetéséhez köze volt a szerb pravoszláv egyháznak vagy a hadseregnek. Az első hírek szerint ugyanis Hadzsics a Krusedol-kolostor és egy közeli laktanya között került kézre, ami mindkét intézményt gyanúba keverheti. Szintén cáfolta, hogy az utóbbi letartóztatások – Radovan Karadzsics, Ratko Mladics és Goran Hadzsics elfogása – nemzetközi nyomásra történtek. Szerbiát, mint hangoztatta, erkölcsi szempontok vezérelték. Gratulált a titkosszolgálatnak a jól végzett munkához.
Ebből a bejelentésből az is következik, hogy senkinek sem kell kifizetni az egymillió eurós díjat, amit Belgrád tűzött ki az utolsó körözött fejére még októberben a korábbi 250 ezer helyett. Az amerikai külügyminisztérium ötmillió dolláros jutalmat adott volna a nyomravezetőnek, ám ez a pénz is az államkasszában marad.
Hadzsics családja korábban panaszkodott, hogy újvidéki házuk körül idegen – német, olasz, brit, izraeli – rendszámtáblájú autók cirkálnak, feltehetőleg fejvadászok járművei. A családot egyébként sokkolta a hír, azt állítják, hogy a családfőt 2004 óta nem látták, s nem is segítették anyagilag rejtőzködését, hiszen 300 eurós fizetésből él a háromtagú család. Úgy hírlik, hogy Hadzsics jórészt műtárgyak eladásából fedezte a rejtőzködését (s ez volt a titkosszolgálat számára az egyik fontos nyom). Kapcsolatot pedig a megbízhatónak tartott szerzetesekkel tartott csak fenn.
A nemzetközi törvényszék, az EU és a nagyhatalmak üdvözölték, hogy Szerbia sikeresen befejezte a hágai együttműködést.

Raktárosból államfő. Goran Hadzsics volt a háború idején a szlavóniai, baranyai és nyugat-szerémségi szerb autonóm körzet – valamiféle szerb bábállam – elnöke. Raktárosból avanzsált „államfővé”. Ő ellenőrizte a szerb milícia csapatait és a helyi szerb biztonsági erőket, valamint a Vojiszlav Seselj-féle és Zseljko Razsnatovics Arkan által irányított szabadcsapatokat, amely fegyveres alakulatokat felelősség terheli a horvátországi nem szerb lakosság elleni gonosztettekért. Hadzsicsot személyesen is vádolják a nem szerb civilek üldözéséért, meggyilkolásáért nemzeti, vallási és politikai indítékból. Százak haláláért felelős. A hágai törvényszék 14 pontban vádolja emberiesség elleni bűncselekménnyel, a háborús törvények és szokásjog megszegésével. Hadzsics egyébként a kilencedik hágai körözött, akit Szerbia elfogott az utóbbi nyolc év alatt. Várhatólag mához egy hétre már a scheveningeni fogdában lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.