Gyurcsány inkább árt, mint használ

A válaszadók nagyobbik része elégedett a köztársasági elnök és a kormányfő munkájával, sőt a Kína felé való nyitás is magas támogatottságot élvez. Ellenben Gyurcsány Ferenc saját pártján, az MSZP-n belül is megosztó személyiségnek számít – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Heti Válasz megbízásából készült elemzéséből. A kutatásból megtudhatjuk azt is, hogy a pártok támogatói közül a Jobbik szimpatizánsai a leghűségesebbek.

Munkatársunktól
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csillapodtak a pártszavazás körüli indulatok az MSZP-n belül, az pedig, hogy Gyurcsány Ferenc a pártbéli hatalmi harcban csatát vesztett, meglátszik a megítélésén is. A Nézőpont Intézet által a Heti Válasz számára készített felmérés azt mutatja, hogy a válaszadók 63 százaléka szerint a volt kormányfő inkább tehertételt jelent az MSZP-nek. Az önmagukat szocialista szimpatizánsnak vallók fele, 51 százaléka válaszolt úgy, hogy Gyurcsány inkább használ a pártnak. Ez azt mutatja, hogy a korábbi miniszterelnök saját politikai szervezetén belül is megosztó személyiségnek számít.
A kutatás utal rá, hogy Gyurcsány Ferenc a kémbotrány ügyében is középpontba került, hiszen volt bizalmasai ellen indult eljárás. Abban a kérdésben viszont, hogy vajon „történt-e olyan bűncselekmény az elmúlt években, amely miatt bíróság elé kellene állítani Gyurcsány Ferencet”, nincs többségi álláspont. A válaszadók harmada, pontosan 34 százaléka eleve válaszolni sem tudott a kérdésre, ugyanennyien vélik úgy, hogy történt, 32 százalék pedig úgy, hogy nem történt ilyen cselekmény.
A Fidesz-szimpatizánsok 52 százaléka látná szívesen Gyurcsányt bíróság előtt, 19 százaléka viszont nem tartja ezt indokoltnak. Ennél nagyobb arányban, 27 százaléknyian vannak a Jobbik-támogatók között azok, akik nem szeretnének felelősségre vonást. Az elemzés szerint ők 2006-ban még valószínűleg az MSZP-re szavaztak.
A kutatásból kiderül az is, a válaszadók csaknem kétharmada, 60 százaléka elégedett Schmitt Pál köztársasági elnök munkájával. A teljesen elégedetlenek és az inkább elégedetlenek egyaránt 20-20 százalékát teszik ki a válaszadóknak. A pártok szerinti támogatás nem meglepő: a Fidesz-tábor 85 százaléka ismeri el az államfő ténykedését, a szocialista szimpatizánsok háromnegyede szerint viszont nem végzi jól a munkáját. Az intézet ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy az adatok alapján nincs szó arról, hogy Schmitt Pál a jobboldalon sem élvez tekintélyt.
A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy ugyanarra a pártra szavaznának-e a válaszadók, mint 2010-ben. A Fidesz-támogatók között 10 százaléknyi új szimpatizáns van, a Jobbik táborának 12, az MSZP-nek 22, az LMP-nek pedig 32 százaléka a választások óta jelent meg a párt mellett.
A kormány Kína-politikájáról a felmérésben részt vevők 62 százaléka nyilatkozott pozitívan. Tízből heten (72 százalék) el tudnának fogadni kínaiakat szomszédjuknak, ketten (23 százalék) viszont inkább nem. Más etnikumok nem örülhetnek ilyen elfogadottságnak. A legnagyobb elutasítás a cigányok és az arabok esetében érezhető: a megkérdezettek 46, illetve 35 százaléka nem szeretne a szomszédjuk lenni. Erdélyi magyar mellett viszont csak a válaszadók hét százaléka nem lakna szívesen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.