Korrupció a brit rendőrségen

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték vasárnap késő este Londonban a News of the World volt főszerkesztőjét. Rebekah Brookst a Murdoch-sajtóbirodalom egykori legnagyobb brit vasárnapi bulvárlapja körül kirobbant telefonlehallgatási botrány ügyében vették őrizetbe néhány órával korábban.

2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brooks, aki pénteki lemondásáig Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtómágnás nagy-britanniai lapkiadó-érdekeltsége, a News International vezérigazgatója volt, a Scotland Yard idézése alapján ment be vasárnap az egyik londoni rendőrőrsre, ahol közölték vele, hogy illegális telefonlehallgatásra szőtt összeesküvés és korrupció gyanújával őrizetbe veszik. A korrupciós gyanúsítás alapjául azok a bizonyítékok szolgálnak, amelyek szerint a News of the World az elmúlt években jelentősebb bűncselekmények ügyében nyomozó rendőrtiszteknek fizetett kenőpénzt bizalmas információk ellenében. Brookst október végéig helyezték szabadlábra – írta az MTI.
Rebekah Brooks, Rupert Murdoch és fia, James, a News International elnöke ma délután jelenik meg a brit parlament alsóházának kulturális bizottsága előtt, hogy beszámoljanak a képviselőknek arról, mi történt a News of the Worldnél, és ők mennyire voltak ebben érintettek. Szintén kedden hallgatja meg a parlament belügyi bizottsága Paul Stephensont, aki vasárnap este mondott le a Scotland Yard főparancsnoki tisztségéről, miután kitudódott, hogy a londoni rendőrség 2009–2010-ben külsős PR-tanácsadóként alkalmazta Neil Wallist, a News of the World volt főszerkesztő-helyettesét. Wallist a lehallgatási ügyben a múlt héten letartóztatták. Wallis volt a PR-képviselője annak a gyógyszállodaláncnak is, amelynek egyik szállodájában 12 ezer font értékű szolgáltatást vett igénybe Paul Stephenson és felesége. A Scotland Yard ugyanakkor még a főparancsnok lemondásának bejelentése előtt közölte, hogy Stephenson nem Wallisnak, hanem a szálloda vezérigazgatójának – személyes jó barátjának – meghívására vendégeskedett kórházi kezelése után a gyógyszállóban. Stephenson leszögezte: semmilyen szerepe nem volt a Walisszal kötött szerződés engedélyezésében és kezelésében.
Stephenson egyik helyettese, John Yates is lemondott tegnap, miután kiderült, hogy közeli barátságban van Wallisszal. Yates-en nagy volt a nyomás, mivel a News of the Worlddel kapcsolatos korábbi lehallgatási ügyekben hamar lezárta a nyomozást.
A lehallgatási botrány nyomán a támadások kereszttüzébe került David Cameron miniszterelnök is, aki egyes parlamenti képviselők szerint menekül az ügy elől, hiszen éppen Afrikában folytat tárgyalásokat. Az ellenzék sürgetésére Cameron elrendelte, hogy a parlament nyári szünete szerda helyett csak csütörtökön vegye kezdetét, a képviselők ugyanis vitanapot akarnak tartani szerdán arról, ami Murdochék mai meghallgatásán elhangzik. Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárt vezetője szerint sajnálatos, hogy Cameron még bocsánatot sem kért ezért. Közben tegnap lakásán holtan találták azt az újságírót, aki kirobbantotta a mostani lehallgatási botrányt. A rendőrség szerint ugyanakkor az egykor a News of The Worldnek dolgozó Sean Hoare halála, a körülmények miatt, nem hozható összefüggésbe a jelenlegi üggyel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.