Még mindig a Mol a legnagyobb

Munkatársunktól
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is a Mol vezeti a Figyelő Magyarország száz legnagyobb vállalatának összteljesítmény alapján összeállított listáját, de a top 10-ből kiesett az E.ON Hungária Zrt. és a Magyar Villamos Művek is. A hetilap közleménye szerint a távközlési szektorban csökkenő árbevételek miatt a UPC Magyarország és az Invitel is lecsúszott a listáról, a tavalyi eredményei alapján viszont bekerült a százas klubba a Panrusgáz. A siker azonban nem tartott sokáig, mert a válságadó bevezetése után már vissza is adta a gázkereskedelmi engedélyét.
A legeredményesebb magyar cégek top 100-as listájáról – amelyet a Dun & Bradstreet állított össze, és amelyet a Figyelő e heti száma közöl – az derül ki, hogy a legnagyobb vállalatok túl vannak a nehezén, a válság okozta sokk után a többség fellélegzett, és megkezdődött a talpra állás. A top 100-as lista első tíz helyezettje sorrendben a következő: Mol Nyrt., Audi Hungaria Motor Kft., Nokia Komárom Kft., GE Hungary Kft., Samsung Electronics Magyar Zrt., Philips Magyarország, E.ON Földgáz Trade Zrt., Panrusgáz Zrt., Magyar Telekom Nyrt., Tesco-Globál Áruházak Zrt.
A tavalyi listához képest 13 új szereplő került be a legjobban teljesítő száz cég közé, hét vállalat pedig több mint tíz helyet ugrott előre. Tíz cég több mint tíz helyet rontott az eredményén. A 2008-as válság után tavaly a legnagyobbat az exportra termelő járműipar és az elektronikai gyártók arattak, az Audi adózott eredménye például 109 százalékkal növekedett. A magyar tulajdonú gyártók is szépen teljesítettek: a Jász Plasztik a 80.-ról a 69. helyre ugrott fel, és a Videoton Holding is növelte az árbevételét, ezzel a 78.-ról a 76. pozícióra lépett előre. A hetilap szerint ugyanakkor még mindig elmondható, hogy magyar tulajdonú cégek nem tolonganak az élbolyban.
A 100-as lista egyébiránt a Figyelő októberi top 200-as nagyvállalati listáját vezeti fel, amely a magyarországi vállalati elit mérvadó rangsora. A hetilap minden évben, az idén pedig épp a harmincadik alkalommal mutatja be a Magyarország top 200-at. A Dun & Bradstreet, amely nemzetközi adatbázisában 240 országról gyűjt adatot, 195 millió céget elemez, a top 100-as lista kialakításához egyedi minősítési rendszerének részeként kockázatossági mutatókat rendel a társaságokhoz, amelyek jelzik a bedőlési valószínűséget és a létesített üzleti kapcsolatok kockázatosságát is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.