Mégsem okoz rákot a mobiltelefon?

Hírösszefoglaló
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs bizonyíték arra, hogy kapcsolat volna a mobiltelefonok használata és az agydaganatok között – állapította meg tanulmányában egy brit, amerikai és svéd szakértőkből álló bizottság, miután áttekintette korábbi kutatások eredményeit – jelentette az MTI. A szakemberek hozzátették, nem találtak olyan biológiai mechanizmust, amivel a mobilokból származó rádiójelek tumort váltanának ki – írták a szakértők az Environmental Health Perspectives című szakfolyóiratban. A mostani tanulmány alig egy hónappal követi a WHO részeként működő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) döntését, amelyben – miként megírtuk – „az emberre esetlegesen rákkeltő” kategóriába sorolták a mobilokat. Anthony Swerdlow, az új kutatás vezetője úgy véli, a két álláspont nem feltétlenül mond ellent egymásnak, mert az IARC szakértőinek egy előre meghatározott kockázatbesorolási rendszerbe kellett beilleszteniük a mobiltelefonokat. Mi egyszerű nyelven próbáljuk elmondani, amit az összefüggésről gondolunk, ők (az IARC) – magyarázta Swerdlow – egy előre meghatározott osztályozási rendszer alapján próbálták minősíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.