Megszorítások a baloldalon

Több civil szervezet finanszírozásából is kivonul az MSZP pártalapítványa, amely a választási vereség után kevesebb pénzből gazdálkodik. Miközben a Táncsics Alapítvány vezetője, Gyurcsány Ferenc a baloldali értelmiség felelősségéről beszél, annak egyik műhelyétől, a Pallas Páholytól is megvonták a támogatást. A szocialista kormányok idején egyébként a szervezet közvetlen állami forrásokhoz is hozzájutott, mára azonban ezek a csatornák is elapadtak.

Török László
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem támogatja tovább az MSZP pártalapítványa a Pallas Páholyt – tudtuk meg a civil szerveződés ügyvezetőjétől. Gáspár István szerint ennek az az oka, hogy a Táncsics alapítványnál drasztikusan csökkentek a költségvetési források, és ezért lényegében az összes, korábban támogatott civil szervezet finanszírozásából kivonulnak a szocialisták. A Táncsics költségvetési támogatása a 2010. évi országgyűlési képviselő-választási eredmény következtében évi 545 millió forintról évi 260 millió forintra csökkent. Szocialista forrásaink megerősítették, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette alapítványnál radikális intézkedéseket kellett meghozni, és a párt saját kezdeményezésű programjain kívül nem nagyon van pénz további szervezetek támogatására. A Táncsics 2003-as megalakulásától kezdve támogatja az 1993 óta működő Pallas Páholyt. Úgy tudjuk, hogy 2006 és 2010 között körülbelül negyvenmillió forintot adtak a szocialisták a Pallasnak.
A Gyurcsány vezette Táncsics kivonulása a finanszírozásból azért is figyelemre méltó, mert a volt miniszterelnök minapi Facebook-bejegyzésében éppen arról írt, mennyire fontos a kapcsolattartás a gazdasági, a tudományos, a kulturális, a művészeti élettel és a civil világgal. – A politikai alternatíva sikere a kulturális alternatíva megjelenítésének képességében rejlik. […] A baloldal megújítása éppen ezért nem a pártokból, hanem kulturális dimenzióból fog elindulni. Ennek elsődleges hordozója pedig a művészeti, tudományos, gazdasági, kulturális élet, a civil közösségek hálózata – írta Gyurcsány Ferenc. A politikus szerint „aktív, közéleti, politikai kockázatot is viselő értelmiségiek nélkül” csak üres politikai locsogás marad. – Így aztán a demokratikus Magyarország jövője a demokratikus polgári értelmiség kezében van. Nem tudom, felismerték-e ezt a felelősségüket. Szeretném hinni, hogy igen – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, miután alapítványa megvonta a támogatást a Pallastól.
Gáspár Istvántól megtudtuk azt is, hogy a könyvkiadással is foglalkozó értelmiségi műhely üzemeltetése havi kétmillió forintból biztosítható. Korábban ennek a fele jött be az MSZP-s alapítványtól, illetve a Nemzeti Civil Alapból. Az ügyvezető megjegyezte ugyanis, hogy a kormányváltásig közvetlen állami támogatásban is részesültek, ezt azonban a Wekerle Sándor Alapkezelő megvonta tőlük, így még rosszabb anyagi helyzetben vannak.
Az elsősorban baloldali értelmiségieknek teret adó Pallas Páholy a jövőben magánszemélyek és -cégek segítségét várja. Gáspár István elmondta, hogy az Alkotmány utcában lévő helyiségüket rendszeresen igénybe veszik például kül- és biztonságpolitikai rendezvények lebonyolítására, és ennek kapcsán bízik abban, hogy például a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem némi pénzzel ki tudja őket segíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.