Megújuló Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság elnökének választotta tegnap Paczolay Pétert az Országgyűlés. A régi-új elnök, aki három éve vezeti a testületet, a szavazást megelőző bizottsági meghallgatásán azt hangoztatta, a jövő évtől új szakasz kezdődik az Alkotmánybíróság életében.

Munkatársainktól
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Titkos szavazáson 276 igen és 76 nem szavazattal választotta újra az Alkotmánybíróság (AB) elnökévé Paczolay Pétert tegnap az Országgyűlés. Eszerint nemcsak a 262 kormánypárti képviselő támogatta Paczolay megválasztását. Ehhez egyébként az országgyűlési képviselők kétharmadának – azaz 257 képviselőnek – az igen szavazatára volt szükség. Az új szabályok szerint az AB tagjai közül kellett elnököt választani, akinek megbízatása szeptember 1-jétől alkotmánybírói hivatali ideje lejártáig tart.
Paczolay elnökké jelölését a múlt héten ellenszavazat nélkül támogatta az Országgyűlés illetékes eseti bizottsága. Az Országgyűlés szakbizottsága tegnap délelőtt – a választást megelőzően – meghallgatta Paczolayt. A szakember azt mondta: a jövő évtől új szakasz kezdődik az Alkotmánybíróság életében. Az alaptörvény és az ősszel elfogadandó AB-törvény új karaktert kölcsönöz a testületnek. Paczolay szerint a bírák régi elképzelése valósul meg azzal, hogy csökken a bárki által kezdeményezhető, utólagos normakontroll jelentősége, ugyanakkor létrejön a valóságos alkotmányjogi panasz intézménye. Utóbbi nem jelent szuperbíráskodást, mert az AB nem a bíróságok ítéleteinek tényállását vagy jogi érveit vizsgálja felül, hanem a döntéseket kizárólag alkotmányjogi szempontból ítéli meg. Paczolay reményét fejezte ki, hogy a szabályozás a következő hónapokban szűrőt iktat majd be, elkerülendő, hogy az ügyvédek új perorvoslatnak tekintsék az AB eljárását. Elképzelhetőnek tartotta, hogy az AB-törvény úgy rendelkezzék: az alkotmányjogi panaszban csak azokra az alapjogi sérelmekre lehessen hivatkozni, amelyeket a peres eljárásokban is előterjesztettek az érintettek. Az elnök szükségesnek véli saját igazgatási jogkörének megerősítését is.
A képviselők kérdéseire reagálva Paczolay Péter úgy vélte: megoldható lesz, hogy az alaptörvény szabályait a nemzeti hitvallásban és a történeti alkotmány vívmányait figyelembe véve értelmezze majd az alkotmányvédő testület. Közlése szerint ez az angol jogrendszerből ismert gyakorlat nagy lehetőség a bírák számára.
Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.