Nabucco: ősszel tárgyalás?

Akár már szeptemberben tárgyalhat az unió Azerbajdzsánnal és Türkmenisztánnal a Nabucco vezetéken át Európába szállítandó gázról – értesült a lengyel Gazeta Wyborcza. A lap szerint a soros lengyel elnökség már megkapta az ehhez szükséges mandátumot az Európai Bizottságtól.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már szeptemberben megkezdődhetnek a tárgyalások Azerbajdzsánnal és Türkmenisztánnal a Nabucco vezetéken történő gázszállításról – írta a lengyel Gazeta Wyborcza alapján a távirati iroda. A lap értesülései szerint ugyanis Lengyelországnak mint az EU soros elnökének sikerült megszereznie a tárgyalási mandátumot az Európai Bizottságtól. Varsó így arra számít, hogy a mandátum hivatalos megerősítése után a tárgyalások már kora ősszel megkezdődhetnek a közép-ázsiai országokkal. Az újság ugyanakkor nem tudott beszámolni a várható eredményekről, illetve a tárgyalások időtartamáról.
Mindenesetre a vezetéket építő konzorciumnak – amelynek a Mol a magyarországi résztvevője – évi 31 milliárd köbméternyi gázt kellene lekötnie. Igaz, ennek egy része a Kaszpi-térségből érkezne. A Nabucco építési előkészületei egyébként már a befejezés fázisában vannak, az érintett országok júniusban támogatási szerződést írtak alá a vezetéket létrehozó konzorciummal a gázvezeték építéséről területükön. Nagy lökést az adott a beruházásnak, hogy 2009-ben az EU úgy döntött: 200 millió euróval járul a Nabucco finanszírozásához.
Bár Lengyelország nem kapcsolódott be az építkezésbe, kezdettől támogatja a Nabuccót, mert abban déli alternatívát lát az országot megkerülő, a Balti-tenger alatt épülő Északi Áramlat gázvezetékkel szemben, amelyen orosz földgázt szállítanak majd Németországba.

Oroszok a német spájzban. Legfeljebb 25 százalékos részesedést kínált fel a német EnBW energiakonszern az orosz Novateknek a kelet-németországi Verbundnetz Gas (VNG) gázimportőr társaságban. A Handelsblatt szerint a megállapodást ugyan még nem írták alá a felek, de a tárgyalások már előrehaladott állapotban vannak. Ennek ellentételezéséül az EnBW kedvező feltételek melletti gázszállítást remél Oroszországból. A lap írása alapján a német vállalatnak a VNG 48 százalékára van vásárlási opciója, és ennek több mint a felét azonnal továbbértékesítené Oroszország legnagyobb független földgáztermelőjének, a Novateknek. A fennmaradó 23 százalékot is egy olyan vegyesvállalatba szeretné bevinni, amelyben az orosz fél is részt vesz. Mivel az orosz Gazpromnak már 10,5 százalékos részesedése van a VNG-ben, ezért a cég további 48 százalékában való orosz részvétel orosz többségi részesedést eredményezne a lipcsei gázimportőrben. Ezért a német lap szerint az EnBW-re most erős politikai nyomás nehezedik. A VNG egyelőre nem kívánta kommentálni a lapjelentéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.