Orbán elé vinnék a rezidensek ügyét

A Magyar Orvosi Kamara szerint minden eddiginél nagyobb bérfeszültséget generál az, ha megvalósul a kezdő szakorvosoknak szánt ösztöndíjprogram. A kamara vezetője, Éger István közölte: mérlegelik, hogy a kormányfőhöz forduljanak az egészségügyi dolgozók bérezése ügyében. A szakállamtitkár jelezte: az ösztöndíjprogrammal szerettek volna most a végző rezidenseknek üzenni. Szócska Miklós ugyanakkor azt mondta, nem akarnak itt megállni, a programot az egész rezidensi karra ki szeretnék terjeszteni, és közben dolgoznak az egyes csoportok életpályamodelljein is.

Munkatársunktól
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átgondolatlannak tartja Éger István a Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár által múlt pénteken bejelentett koncepciót, amelynek lényege, hogy havonta százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok a rezidensek, akik az idén jelentkeznek a szakorvosképzésre, és vállalják, hogy ettől kezdve tíz évig Magyarországon dolgoznak, továbbá nem fogadnak el hálapénzt. Éger István szerint a mintegy harmincezer orvosból csaknem hatszázra kiterjedő intézkedés még az érintettek számára sem jelent biztos egzisztenciát, hiszen ők az öt év – az ösztöndíj időszakának – elteltével „ugyanúgy beesnek abba a gödörbe”, ahol a többiek vannak most, s a fizetésük gyakorlatilag csökkenni fog. Az elnök nem érti, hogy a program alkotói miért feledkeztek meg a fogorvosokról, amikor éppen ők azok, akik már évek óta nem részesülnek állami finanszírozású rezidensképzésben. Kritizálta a hálapénz megtagadásáról szóló feltételt is, mondván, ez egy ellenőrizhetetlen, etikailag kezelhetetlen kérdés.
Kiemelte, hogy bár a köztestületeknek joguk van a véleménynyilvánításhoz, e jogától a Magyar Orvosi Kamarát (MOK) megfosztották, nem tudtak ugyanis a készülő koncepcióról. Márpedig – mint fogalmazott – az előzetes egyeztetéssel megelőzhető lett volna „ez a fiaskó”. A MOK elnöke úgy fogalmazott: az egészségügyi tárcával történő egyeztetés nem tűnik eredményesnek. Ezért mérlegelik, hogy a kormányfőhöz, illetve a kormányfő közvetlen környezetéhez forduljanak az egészségügyi dolgozók bérezésének ügyében – közölte.
Szócska Miklós erre reagálva hangsúlyozta: a szakorvosjelölteknek szóló ösztöndíjprogram csak a kezdete az egészségügyi ágazat dolgozóit érintő bérkompenzációnak. „Nem akarunk itt megállni” – fogalmazott az egészségügyért felelős államtitkár. Ez az ösztöndíjprogram sem csupán a rezidenseknek, hanem az őket tanító mentoroknak, tutoroknak is pluszpénzt jelent majd. A jövőben pedig lépéseket tesznek, hogy a programot az egész rezidensi karra kiterjesszék – hangsúlyozta, hozzátéve: dolgoznak az egyes csoportok életpályamodelljein is.
Szócska kifejtette: az ösztöndíjprogrammal szerettek volna most a végző rezidenseknek üzenni, akiknek a harmada bizonytalan abban, mit tegyen. A rezidensszövetség elnöke nyilatkozta azt korábban: „azonnal lépnie kell a kormánynak, ha itthon akarja tartani az orvosokat” – idézte fel az államtitkár, jelezve: az első lépést megtették, most ennyire volt pénz.
Mint mondta, tudatában van annak, hogy már a hiányszakmában dolgozó rezidensek ötvenszázalékos bérpótléka is problémákat okozott, s tudják, hogy az ilyen jellegű bérfeszültség nem tartható fenn sokáig. Ezért amellett, hogy bíznak az ország gazdasági fejlődésében, a szaktárca folyamatosan dolgozik az olyan alternatív forrásteremtési lehetőségeken, mint amilyen a közelmúltban elfogadott népegészségügyi termékadó, amelynek a bevételét az egészségügyre, elsősorban az egészségügyi dolgozók bérére kötelesek fordítani.
Az ösztöndíj hálapénz megtagadásával összefüggő feltétele kapcsán az államtitkár emlékeztetett: épp a rezidensek kérése volt a paraszolvencia intézményének felszámolása. Itt jegyezte meg: meglepő, hogy az „egységes etikai normákat kialakító köztestület elnöke”, Éger István azt mondta, a hálapénz megtagadását etikailag nem lehet kezelni.
Az egyeztetések elmaradásával összefüggő bírálat kapcsán Szócska elismerte: erről az ösztöndíjprogramról előzetesen valóban nem tárgyaltak, de a MOK vezetőségét az elsők között, részletesen tájékoztatták a kormány döntéséről. Cáfolta továbbá, hogy a rezidensekkel sem egyeztettek előre a kérdésben, június 25-én Páva Hanna helyettes államtitkár több órán át tárgyalt a rezidensszövetség elnökével, Papp Magorral. A koncepció írásos anyagát pedig a bejelentés napján elküldték a szövetségnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.