Oszlatás: LMP-s rend Fejérben

Az országos pártvezetés szerint a politikai teljesítmény, a helyi vezetés egyik tagja szerint pedig számviteli problémák vezettek ahhoz, hogy a Lehet Más a Politika kongreszszusa feloszlatta a Fejér megyei pártszervezetet. Más vélemények szerint viszont személyes okok állnak a belviszály mögött. Az újjászervezéssel megbízott Szabó Zsolt a feloszlatás előtt hetekkel Fejér megyéből Bács-Kiskunba igazolt, így az ő párttagsága nem szűnt meg a kongresszusi döntéssel.

Bodacz Balázs
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külső szemlélő számára kissé bonyolult módon szűnt meg és kezd újjáalakulni a Lehet Más a Politika Fejér megyei szervezete. A párt kongresszusa másfél hete döntött a feloszlatás mellett; Schiffer András parlamenti frakcióvezető ezzel kapcsolatban azt mondta a távirati irodának, hogy a párton belül már évek óta hallatszottak olyan hangok, hogy „rendet kell teremteni Fejér megyében”. Hozzátette: a parlamenti és az önkormányzati választási eredmények is messze elmaradtak a várttól, a jelöltállítás „egészen siralmas volt”, Dunaújváros kivételével pedig a megyei LMP sehol nem folytatott valódi politikai tevékenységet.
A megdicsért dunaújvárosi pártmunkát Szabó Zsolt helyi önkormányzati képviselő nevéhez kötik; a fiatal politikus tavasz óta az országos választmánynak is tagja.
Szabó Zsolt már azelőtt tudhatta, hogy megszűnhet a Fejér megyei szervezet, mielőtt erről a kongresszus döntött volna. A feloszlatás ugyanis azzal jár együtt, hogy minden ott regisztrált LMP-s elveszíti tagságát. Szabó viszont hetekkel korábban átjelentkezett Bács-Kiskun megyébe, így az ő tagkönyve megmaradt. Schiffer András a döntés után el is mondta, hogy az újjászervezés Szabó feladata lesz.
A megbízott arról beszélt, hogy a Fejér megyei szervezettel kapcsolatban számviteli, elszámolási problémák is felmerültek, de hogy pontosan mi, arra többszöri kérdésünkre sem válaszolt. Azt azonban leszögezte, hogy pénz nem tűnt el. Zsoldos Péter volt megyei választmányi tag viszont azt állította, hogy az egész akciónak nem más az oka, mint hogy néhány embert személyes okokból eltávolítsanak a pártból. Nem úgy, hogy – ezt már mi tesszük hozzá – a sokkal bonyolultabb és kétesélyesebb eljárás keretében kizárják őket, hanem az egyszerűbb, feloszlatós módszerrel; ezek után viszont, folytatta a párttagságra már nem pályázó Zsoldos, vissza lehet venni azokat, akik elfogadhatók a pártvezetésnek.
A gyakorlatban éppen ez fog történni, erősítette meg Szabó. Bár ő papíron most Bács-Kiskun megyei tag, azon dolgozik, hogy újjászervezze Fejér megyét; ennek keretében pedig visszaléphetnek azok, akiket a párt erre érdemesnek tart. Hogy ki lehet (ismét) tag, arról egy testület dönt. E testületbe pedig az a számvizsgáló és etikai bizottság küldhet megbízottat, amely már korábban is kifogásolta a megyei szervezet munkáját, illetve delegálhat az országos választmány is. Ebben a grémiumban képviseli Észak-Dunántúlt a dunaújvárosi, Bács-Kiskun megyei Szabó Zsolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.