Párizsban leírták Strauss-Kahnt?

Hamarosan ejteni fogják a nemi erőszak vádját Dominique Strauss-Kahn ügyében az amerikai ügyészek azok miatt a kétségek miatt, amelyek az állítólagos áldozat szavahihetőségével kapcsolatban merültek fel – írta tegnap a New York Post. A Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatójának visszatérését a francia belpolitikába megnehezíti, hogy újabb feljelentést tettek ellene szexuális zaklatás miatt. A francia közvélemény és a szocialista párt is kételkedik abban, hogy Strauss-Kahn államfőjelölt lesz.

2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyosnak tekinthető a Dominique Strauss-Kahn elleni vádak elvetése – közölte a New York Post egy meg nem nevezett vezető nyomozóra hivatkozva. Ez akár két héten belül megtörténhet, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezetőjének következő, július 18-i bírósági meghallgatásán vagy annál is korábban. Strauss-Kahnt azzal vádolják, hogy május közepén egy New York-i luxusszállodában erőszakoskodott egy 32 éves guineai származású szobalánnyal. A volt IMF-vezért múlt pénteken helyezték szabadlábra, miután kételyek merültek fel a sértett szavahihetőségét illetően. A vádpontokat egyelőre nem ejtette az ügyészség.
Amennyiben mégis így tesz, Strauss-Kahn megpróbáltatásai egyhamar nem érnek véget, hiszen tegnap egy nyolc éve történt szexuális jellegű bántalmazás miatt tett feljelentést a közgazdász-politikus ellen Tristane Banon 32 éves francia újságírónő. Banon 2007-ben egy televíziós műsorban már elmesélte, hogy 2003 februárjában Strauss-Kahn párizsi lakásán interjút készített az akkor ellenzéki szocialista politikussal, aki ragaszkodott ahhoz, hogy közben fogja a nő kezét. Később azonban erőszakoskodni kezdett vele. A szóban forgó televíziós műsor felvételén kisípolták Strauss-Kahn nevét. Banon elmondta, hogy a lakásból csak dulakodás árán tudott kiszabadulni, miután a férfi kikapcsolta a melltartóját és megpróbálta lehúzni farmerja cipzárját. – Miután tudatosult bennem, hogy meg akar erőszakolni, elkezdtem rugdalni őt. Meg voltam rémülve – nyilatkozta Tristane Banon hétfőn a L’Express című hetilapnak. Annak idején Banont az anyja, Anne Mansouret – aki szintén szocialista politikus – beszélte le arról, hogy panaszt tegyen, mondván, az ügy zűrzavart okozna a családban. Banon ugyanis Strauss-Kahn második feleségének a keresztlánya. Banont barátai is lebeszélték a feljelentésről, szerintük az újságírónő esélytelen lett volna egy befolyásos politikussal szemben. A New York-i ügy kirobbanása után Banon ügyvédje jelezte, hogy ügyfele a francia bírósághoz fordul, de négy nappal később azt közölte, hogy a feljelentéssel kapcsolatos döntést későbbre halasztották. – Sem Tristane Banon, sem én semmi esetre sem akartuk, hogy eszközként használjon fel minket az amerikai igazságszolgáltatás, vagy hogy bármilyen módon segítségére legyünk abban, hogy a két ügyet valamilyen módon összekapcsolják – magyarázta az ügyvéd a feljelentés elhalasztását. Strauss-Kahn ügyvédjei tudatták, rágalmazás miatt beperlik az újságírónőt.
Egy hétfőn közzétett felmérés szerint a franciák 51 százaléka úgy véli, Strauss-Kahnnak nincs jövője a francia politikában. Az IMF volt vezérigazgatójáról korábban úgy tartották, hogy a szocialista párt színeiben indulva a jövő évi elnökválasztáson könnyen legyőzheti Nicolas Sarkozy államfőt. Benoit Hamon, a szocialisták szóvivője azonban úgy nyilatkozott, hogy Strauss-Kahn jelöltsége a legvalószínűtlenebb forgatókönyv.
Az MTI által idézett Le Figaro című napilap megállapítása szerint „a szocialisták élete már öt éve kínlódás”, most pedig Strauss-Kahn esetleges visszatérése „mérgezi őket”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.