Tehéntuning

Hegyi Zoltán
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legutóbbi Ökoterroirban (Módosítások, Magyar Nemzet 2011. július 13.) az immár közel 3500 hektárt érintő génmódosított (GM) kukorica körüli botrány kapcsán felemlegettük a Monsanto nevű multinacionális cég néhány emlékezetes dobását a vietnami vegyi hadviseléstől az iraki gazdák tönkretételén át a szennyvíztelepen történő turkálásig. Ezek a döbbenetes történetek az Egyesült Államokban és Európában is közismertek, és jócskán hozzájárultak ahhoz, hogy a Monsanto a gátlástalanság szinonimájává váljon a közbeszédben.
A Monsanto láthatóan egyetlen gigantikus kísérleti terepnek tekinti a világot és benne az embereket, állatokat, növényeket, földeket és vizeket, ahol pénzzel és befolyással, a haladás és a fejlődés bűvös szavai mögé bújva, az extraprofit érdekében azt csinálnak, amit akarnak. A kilencvenes években például dollármilliókat fektettek be egy hormonba, amelyet ha kéthetente beadnak a teheneknek, húsz százalékkal megnő a tejhozamuk. A szer neve rBGH (bovin growth hormon, azaz marha-növekedésihormon), de inkább rBST-nek (bovine somatropinnak) ismerik, nyilván azért, nehogy a hormon szóval a laikusoknál is azonnal kivágják a biztosítékot. A szerény kis „r” betű a rekombináns rövidítése, ami meg azt jelenti, hogy a hormont baktériumokból termelik, amelyekbe átültették a szarvasmarha génjeit. Ezt a hormont a világ legtöbb országában betiltották, de például az Egyesült Államokban nem. A tehéntuning és még ki tudja, mi minden más zavartalanul folytatódik a futurisztikus barkácsműhelyekben, végül a termék ott landol a gyanútlan fogyasztó asztalán, de előbb még a reklámipar is húz rajta egyet, lévén a cucc egészséges, és ezt az üzenetet el is kell juttatni a kedves vevőhöz. Akkor meg már úgy is mindegy, amikor majd felmerül a kérdés, hogy miért van három feje annak a helyes cicának.
A magyarországi GMO-szennyezés kapcsán felmerült a Pioneer neve is. Mielőtt környezettudatos zenebarátok ezrei vágnák csalódottan a betonhoz hifikészüléküket, kötelességünk megjegyezni, hogy ezek nem azok. A Pioneer Hi-Bred International egy amerikai növénytermesztő vállalat, a DuPont vegyipari óriás érdekeltsége. Róluk többek között már 2004-ben is hallhattunk, amikor környezetvédők a rendőrség szeme láttára pusztítottak el egy GM-kukoricaveteményest Toulouse környékén. Mert ott már akkor sem gatyáztak. Egyébként már nálunk se nagyon. Ha a multinacionális cégek valóban tesztelni akarták a hazai hatóságok éberségét, akkor most ráfaragtak. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter megjelentetett egy rendeletet, ami előírja, hogy mindegyik Európai Unióból származó kukorica-, rizs-, szója-, repce- és lenvetőmagtételnek rendelkeznie kell a közösség tagországában akkreditált laboratórium által kiállított, GMO-mentességet igazoló laboratóriumi jegyzőkönyvvel, ennek hiányában a vetőmag nem hozható forgalomba. És akkor most jöhet a büntető törvénykönyv módosítása, az már az állatkínzások esetében is bevált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.