Tétlenül figyeli a világ Szíriát

Ellenzéki aktivisták szerint március közepe óta több mint 1350 civil vesztette életét katonai és rendőri erőszaktól Szíriában, a kormány ezt cáfolja. Szerintük az adat eltúlzott, s egyébként is fegyveres bűnözők, illetve terroristák gyilkolják az ártatlan embereket. Bassár el-Aszad és családja négy évtizedes uralkodásának legnehezebb időszakát éli át.

2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-szíriai Hama városból több száz család menekült el tegnap a biztonsági erők további akcióitól tartva – közölte egy szíriai jogvédő szervezet. Múlt pénteken több mint ötszázezer ember tüntetett Hamában Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen. Vasárnap a hadsereg megszállta a város három bejáratát és bizonyos városrészeket. Emberjogi szervezetek szerint a biztonsági erők kedden és szerdán legalább 22 ember halálát okozták Hamában. Emiatt egyébként tegnap Robert Ford damaszkuszi amerikai nagykövet a szíriai kormányerők által ostromlott Hamába utazott, hogy a helyszínen fejezze ki együttérzését a város helyi lakosságával. Az észak-afrikai forradalmak hatására kirobbant tüntetések a déli országrészben kezdődtek, majd gyorsan átterjedtek az északi területekre is, ahonnan több ezer ember menekült már Törökországba. A legnagyobb felvonulásra a szunnita többségű városokban került sor a 2000 óta hatalmon lévő Aszad ellen, aki a kisebbséget képviselő alaviták, a síita irányzat egyik ágazatának tagja. A demokratikus változásokat, sajtószabadságot, a politikai foglyok kiszabadítását, a korrupció elleni fellépést és az alaviták befolyásának mérséklését követelő tüntetők szavára eddig csak a reformok ígéretével és a megmozdulások erőszakos leverésével válaszolt az elnök.
Noha az Egyesült Államok és az Európai Unió elítélte az erőszakot, és szankciókat is életbe léptetett a szíriai rezsim ellen, Kína és Oroszország ellenállása miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tudott lépést tenni, ahogy Líbiával kapcsolatban tette. Igaz, tegnap Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az öldöklés beszüntetésére szólította fel a szír hatóságokat. A líbiai akciót támogató Arab Liga sem tartja jó ötletnek a Szíria elleni katonai fellépést, mondván, stratégiai és politikai szempontokat kell figyelembe venni. Elemzők szerint Szíriát polgárháborúba taszíthatná el-Aszad eltávolítása, másrészt stratégiai elhelyezkedése miatt destabilizálhatná a közel-keleti térséget. A szíriai események kihatással vannak Libanonra és Izraelre – a szíriai rezsim szoros kapcsolatot ápol a fegyveres Hezbollah és Hamász mozgalmakkal –, illetve Iránra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.