Tűz alatt a hitelminősítők

Úgy tűnik, túl sok haragost szereztek maguknak a nagy hitelminősítők, ezért megtörni látszik az egyeduralmuk. Egyre több nagy alapkezelő dönt úgy, hogy kevésbé ad a véleményükre. Az európai vezetőknek annyira elegük lett az amerikai minősítőkből, hogy egy közös európai intézet létrehozását tervezik.

Csécsi László
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökken a hitelminősítők befolyása, miután több nagy befektetési alapkezelő is úgy döntött, nem ezen cégek értékelése alapján hozzák meg a befektetési döntéseiket – adta hírül a Reuters. A hírügynökségnek nyilatkozó befektetők szerint a nagy hitelminősítők értékelései időnként felszínesek, túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítanak a múltban történt eseményeknek, és az egyes országok ellen indított spekulációkat is segítik. A gondot az jelenti, hogy az alapkezelők túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítanak az ítéleteiknek. Mivel a szabályzatukban benne van, hogy milyen osztályzattal bíró termékek szerepelhetnek a portfóliójukban, egy-egy leminősítés hatalmas eladási lavinát indít el.
A lapunknak nyilatkozó szakértők szintén hasonló kritikákat fogalmaztak meg. Mint elmondták, a hitelminősítők dolga az lenne, hogy előre jelezzék a jövőben bekövetkező folyamatokat, ám az utóbbi években rendszeresen kudarcot vallottak. Elég csak arra emlékezni, hogy a recesszió előtt kitűnő osztályzatokat adtak azoknak a papíroknak, melyekről nem sokkal később kiderült, hogy értéktelen termékeket tartalmaznak. Ezzel a hitelminősítők nagyban hozzájárultak a pénzügyi válság szétterjedéséhez.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője lapunknak elmondta: korábban azt rótták fel a hitelminősítőknek, hogy nem figyelmeztettek időben a válságra, és értéktelen papírokat is jó színben tüntettek fel, ám ma már úgy tűnik, átestek a ló túlsó oldalára, és túlságosan könnyedén adnak rossz osztályzatokat. Ezzel pedig hozzájárulnak a válság elhúzódásához. A szakember példaként Portugália leminősítését említette: a dél-európai állam hiába tett lépéseket problémáinak orvoslására, lerontott besorolása miatt a befektetők csak nagyon drágán vagy egyáltalán nem hajlandók finanszírozni az országot. Suppan Gergely szerint úgy lehetne megelőzni a hasonló eseteket, ha születne egy olyan szabályozás, amely kimondaná, hogy a lélegeztetőgépre kapcsolt országokat nem osztályozhatják a cégek.
A nehéz helyzetben lévő államok leminősítése ellen a politikusok is felemelték már a szavukat, sőt, Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke nemrégiben arról beszélt, hogy Európának meg kell törnie az amerikai hitelminősítők uralmát, saját intézetet létrehozva. A Reuters információi szerint az európai hitelminősítő akár már az idén felállhat. A lapunknak nyilatkozó elemzők ugyanakkor fenntartásokkal fogadják a tervet, mondván, egy ily módon létrehozott hitelminősítő nem lehet független a politikától. – Nem valószínű, hogy az új intézet reális értékelést adna az európai országokról, és a befektetők sem hinnének egy ilyen intézménynek – jegyezték meg.
Persze a jelenleg működő nagy hitelminősítők sem függetlenek. – Az olyan nagy társaságok, mint a Fitch, a Standard & Poor’s vagy a Moody’s, azokból a pénzekből élnek, melyeket az általuk minősített cégektől kapnak, vagyis nem függetlenek a vizsgálatuk tárgyától – közölte Lóránt Károly közgazdász. A szakember szerint a minősítések önbeteljesítő jóslatként működnek, mivel a besorolás lerontása után rendszerint hatalmas eladási hullám indul el, amely akkor is nehéz helyzetbe hozhat egy társaságot, ha az stabil lábakon áll.

Újabb intő Amerikának. Negatív besorolási megfigyelés alá veszi a Fitch Ratings az Egyesült Államok lehetséges legjobb, „AAA” államadós-osztályzatát, ha a Fehér Ház és a kongresszus nem jut időben dűlőre az államadósság-limit emeléséről – adta hírül a távirati iroda. A Fitch ezzel az állásfoglalással jóval türelmesebb a másik két nagy hitelminősítőnél: a Standard & Poor’s és Moody’s Investors Service már a múlt héten negatív megfigyelés alá vette az Egyesült Államok adósosztályzatait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.