Útkeresőben

Ugró Miklós
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tétován tébláboló ember állít meg a körúton, eligazítást kér meglehetősen sajátos módon. Egy olyan utcát keres, amelyik most kapott új nevet. Nem tudok ilyenről a környéken, de megeshet, hogy lemaradtam valamiről. Kérdem, hogy nem emlékszik-e az utca régi nevére, vagy legalább az elnevezés jellegéről lenne valami halovány emléke. Erre azt mondja, biztos valami kommunistáról volt elnevezve (nem egy stabil fogódzó), de ő nem szokta megjegyezni a kommunisták nevét. Ezért nem tudom elítélni, bár ez esetben nem sokat profitál a meggyőződéséből. Nem adom fel, és az új elnevezésről kérdezem, hátha mond valami különleges ismertetőjegyet, amiről beugrik a megoldás. De nem járok sikerrel, mert enyhe szemrehányással a hangjában valójában ő igazít el engem: „Hát arra hogy emlékezhetnék? Csak most, a napokban kapta az új nevet!” Az ember már el is fordul tőlem, kétségbeesetten igyekszik újabb, nálam felkészültebb, jobban informált alanyt találni, engem meg bánt, hogy nem tudtam segíteni. Csak az a tudat nyújt némi vigaszt, hogy akkor sem találna oda, ha az utcát nem keresztelik át.
Való igaz, nehéz rátalálni a helyes útra. Nemcsak a materiális valóságban, hanem jelképesen is, ez esetben a jelképeink rendszerében, hiszen sok más zavart keltő cselekedet mellett ott is mindig átformálnak, áthangszerelnek, átkeresztelnek valamit. 1919 augusztusában a román katonák fülig érő szájjal dicsekedtek, hogy Budapestre való bevonulásuk alkalmából román zászlódíszbe öltözött a város, mert mindenütt a vörös-sárga-kék trikolór lobogott. A főváros lakóinak ezt a szégyent is el kellett viselniük, hogy Budapest lobogóját a megszállók őket felszabadítóként ünneplő dekorációnak vélték és hirdették. Jórészt ez a malőr késztette a város vezetőit Budapest zászlószíneinek megváltoztatására. 1930-tól vörös-sárga-zöld színekbe öltözött a város, de a kommunisták kifinomult ízlésének az a kombináció sem felelt meg. Az ő heraldikai munkásságukat méltatlan lenne felidézni, bár az észjárásuk az állítólagos bukásuk után is rányomta bélyegét a köz- és magánéletre. 1990-ben Demszkyék ragaszkodtak a román trikolórra hajazó budapesti zászlószínek visszaállításához, hivatkozva a nemzeti és a fővárosi hagyományokra. Ők, akik minden más esetben lenézték, kigúnyolták, megtagadták, meggyalázták a magyar tradíciókat, akkor egyszer roppant hagyománytisztelőnek mutatkoztak. Aligha tévedünk, ha kertelés nélkül kijelentjük: ezzel is Budapest lakosságát akarták megalázni és provokálni. A Demszky-éra után a főváros zászlaját is lecserélték. Most igazán nem állítható, hogy a Fővárosi Közgyűlés a szakértők véleményével ellentétes döntést hozott, mint tette azt Demszky idejében, mert ezúttal meg sem hallgatták a szakértőket. Az új zászló semmiképpen nem téveszthető össze a románnal, ennyi bőségesen elegendő a művészi, szakmai követelményekből. Budapest zászlajáról és zászlószíneiről Bertényi Iván professzor úr is ír a lapunk múlt szombati számában megjelent, Rendet közösségi jelképeink körül! című cikkében. Abban az írásban idézi fel nemzeti színeink kialakulásának egyik „lehetséges”, mi több, sajnálatos módon hivatalossá vált magyarázatát. A forrás Nyári Pál református lelkész beszéde 1921-ből. Szólott vala a tiszteletes úr ekképpen: „A piros szín szabadságszeretetet ad, fehér része a honfiúi erényt jelzi, zöld színe legyen próféciája a magyar lélek reménysége valóra váltásának.”
Eszembe jutott erről, hogy Ráth-Végh István egy francia ügyvéd hasonló témájú, hasonlóan megható és épületes szónoklatából ragad ki egy részt. „Hivatkozom Franciaország lobogójára, amelyben a fehér szín a hitet jelképezi, a vörös az izzó felebaráti szeretetet, a kék pedig, ha zöld lenne, a reménységet.” A szövegek méltó helyükre kerültek. A francia ügyvéd szavai az emberi butaságokról szóló kötetbe, Nyári tiszteletes gondolatai a magyar alkotmányba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.