Zágrábi börtönben az exkormányfő

Hangos médiacirkusz közepette érkezett meg a zágrábi börtönbe a korrupcióval vádolt Ivo Sanader. A volt horvát miniszterelnök körüli politikai csinnadratta azonban csak most kezdődik, hiszen nemrég december 4-re tűzték ki a parlamenti választás időpontját. A kampány igazi háborút ígér, pedig a horvátok már most sem unatkoznak.

Pataky István
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett hétfőn este a zágrábi Remetinec börtönbe a hazájában korrupcióval vádolt Ivo Sanader, akit Ausztria kiadott Horvátországnak. A politikust szigorú biztonsági kísérettel szállították a salzburgi börtönből Horvátországba, ahol fotóriporterek, tudósítók és érdeklődők hada várta. A Nova horvát tévé élő adásban közvetítette a konvoj érkezését. Sanadert azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el pénzt az államtól maga és pártja részére. Sanader tagadja az ellene felhozott vádakat. Az ügy egyébként nem csupán az osztrák–horvát kettős állampolgárságú exkormányfőről szól, hanem a kormányzó jobbközép Horvát Demokrata Közösségről (HDZ) is, hiszen az állítólagos korrupcióban több korábbi kormánytag érintett. A HDZ gyakorlatilag immár húsz éve, a függetlenség kikiáltása óta hatalmon van Horvátországban, leszámítva a 2000–2003-as időszakot, amikor a Szociáldemokrata Párt (SDP) vezette koalíció irányította az országot. Bár Jadranka Kosor miniszterelnök – a HDZ jelenlegi vezetője – éppen a lepel lerántásával igyekszik látványosan a korrupció elleni harc élére állni, sokak szerint a szövevényes ügyek nem valósulhattak meg a jelenlegi kormányfő tudta nélkül, hiszen 2009 első felében még ő volt Sanader helyettese a kabinetben. A volt miniszterelnökhöz kapcsolódó vesztegetési vádak egyike a Molt is érinti. Meg nem erősített zágrábi lapinformációk szerint a korrupciós ügyek kivizsgálására létrehozott horvát hatóság azzal gyanúsította meg a magyar olajvállalatot, hogy tízmillió euró kenőpénzt fizetett Sanadernek, s ellenszolgáltatásként a miniszterelnök segített nyélbe ütni azt a részvényesi megállapodást, amelynek értelmében a Mol szabad kezet kap a horvát olajcégben. A magyar cég visszautasította a vádat, s közleményben tudatta, semmilyen hivatalos információja nincs az esetleges nyomozásról.
Nem kétséges, az ellenzéki SDP az egész HDZ-t igyekszik majd befeketíteni a kampányban, de elemzők szerint a baloldal háza táján is könnyen előbukkanhat néhány kényelmetlen ügy. Hónapokkal ezelőtt arról szóltak a hírek, hogy a párt három tagja még kormánypozícióban vesztegetési pénzt fogadhatott el a német Daimler cégtől. Friss közvélemény-kutatások szerint a HDZ népszerűsége több mint tíz százalékkal elmarad a szociáldemokratáké mögött. Néhány nappal ezelőtt az SDP koalíciós megállapodást kötött három kisebb baloldali, illetve liberális párttal, a Horvát Néppárttal, a Horvát Nyugdíjasok Pártjával és az Isztriai Demokratikus Gyűléssel, valamiféle egységfrontot alakítva a nagy ellenfél legyőzésére.
A horvát kormány a két éve tartó gazdasági visszaesés után az idei esztendőre másfél százalékos növekedésre számít, míg a jegybank elemzői az idei növekedést egyszázalékosra teszik. A legtöbb horvát elemző a két érték közé becsüli a növekedés várható ütemét az idén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.