110-ből 3 roma perel

Tudósítónktól
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákia rövid történelme alatt nem először kavar politikai és társadalmi vihart a roma nők sterilizálása. 2001-ben amerikai és szlovák polgárjogi aktivisták Test és lélek című könyve váltott ki érzelmektől túlfűtött hangú vitát – mellesleg nagy nemzetközi felháborodást is. A könyv szerzői 110 olyan roma nőről írtak, akiket az orvosok akaratuk és beleegyezésük nélkül, tehát törvénytelenül tettek meddővé. Az egészségügyi minisztérium és az orvostársadalom tagadta a vádakat, az ügy végül bíróságra került, de a „törvényes megmérettetést” már csak három roma asszony vállalta, mindhárman a késmárki kórházat vádolva a törvénytelen sterilizálással.
A szlovák igazságügyi szervek éveken át vizsgálták az esetet, de bűncselekményt nem tudtak megállapítani. A megvádolt kórházat és orvosait felmentő ítéletet aztán 2007-ben Szlovákia Legfelsőbb Bírósága is megerősítette. A három roma asszony azonban nem törődött bele az ítéletbe, és 2008-ban amerikai alapítványi támogatással a strasbourgi bírósághoz fordultak. Arról, hogy hol tart a vizsgálódás, az illetékes szlovák szerveknek nincs tudomásuk, a Markíza kereskedelmi televízió nem hivatalos forrásokból viszont úgy értesült, októberben várható az ügyben a végső döntés kihirdetése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.