A devizahitelesek bíznak a kabinetben

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a magyarok csaknem ötöde véli úgy, hogy a devizaingadozások kárvallottja. Sokan a kormánytól várnak segítséget, de az adósok 84 százaléka úgy érzi, a problémák megoldása túlnőtt a nemzeti kormányok hatáskörén. Csaknem kétharmadnyian gondolják, hogy az ország a korábbi kormányok hibájából adósodott el, amelyeknek a megkérdezettek 56 százaléka szerint van büntetőjogi felelőssége ebben.

Munkatársunktól
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a híradások az eurózóna válságjelenségeit közvetítik, a magyarok 19 százaléka mondja azt, hogy máris kárvallottja a hiteleseket sújtó devizaingadozásoknak – derül ki a Nézőpont Intézet augusztus elején, a Heti Válasz számára készített felméréséből. A külföldi valutában való eladósodottság különösen érinti a harmincas korosztályt, ennek 34 százaléka vett fel devizaalapú hitelt. Az egyes hitelesek között is nagy különbségek vannak, hiszen az érintettek fele nélkülözik, hónapról hónapra anyagi gondokkal küzd, a devizaadósok harmada (32 százalék) pedig beosztásaival jól kijön jövedelméből, gond nélkül boldogul. A társadalom a kormánytól vár segítséget. A magyarok 60 százaléka belátja ugyan, hogy a kabinet lehetőségei korlátozottak, az összes megkérdezett fele szerint várhatók további lépések a devizahitelesek utólagos védelmében. Az adósok 84 százaléka érzi úgy, hogy a problémák megoldása túlnőtt a nemzeti kormányok hatáskörén. Elkeseredettségük azonban nem párosul egyértelmű peszszimizmussal: 42 százalékuk bízik a kabinet lépéseiben.
Az ország sebezhetőségének növekedése ma a magyarok 63 százaléka szerint nagyobb részben vagy teljes mértékben a korábbi kormányok hibája. Csak 27 százalék tarja a világgazdasági válságot az eladósodás fő okának. Még az MSZP-vel rokonszenvezők 41 százaléka is elismeri a korábbi kormányok hibáját. A megkérdezettek 56 százaléka szerint a korábbi kabineteknek büntetőjogi felelősségük is van az államadósság nagymértékű növekedésében. A felelősségre vonás lehetőségének keresését a Fidesz-hívek 70, a Jobbik-szimpatizánsok 54, az MSZP-tábor 45 százaléka támogatja. A többség szerint a hatályos törvények alapján is megállapítható büntetőjogi felelősség.
Az euró tervezett bevezetése kapcsán kiderült, a magyarok 51 százaléka ezt hátrányosnak tartaná, s csak 27 százalékuk szerint lenne előnyös a mielőbbi csatlakozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.