A Forrás Galéria a pekingi vásáron

Háromszázezren látták a júniusban a pekingi Kínai Szépművészeti Múzeumban megrendezett kortárs magyar képzőművészeti kiállítást, amelyen harminchárom alkotó mintegy háromszáz műve szerepelt. A tárlat közvetlen hozadéka az is, hogy a Forrás Galériát meghívták a pekingi Art Expóra, amelyet augusztus 18–22. között 14. alkalommal rendeznek meg a pekingi World Trade Centerben, a belváros közepén.

P. Szabó Ernő
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyik fő célkitűzése a pekingi képzőművészeti kiállításnak és vásárnak, hogy elősegítse szorosabb kapcsolatok kialakulását Kína és a nyugati világ kortárs művészete között, s valóban az utóbbi években Kínában rangos fórumokon együtt láthatók a hazai és a külföldi alkotások, amelyek közül a kínai múzeumok és az utóbbi években megjelenő magángyűjtők gyarapíthatják gyűjteményeiket. Ebből a szempontból nézve a vásárt, különösen jelentős, hogy a júniusi tárlat hozadéka nem egyszerűen a Forrás Galéria meghívása, hanem az, hogy a rendezők az idén Magyarországot díszvendégként hívták meg a vásárra, s ezt a díszvendégséget jelentős összeggel támogatják is.
Ennek megfelelően a Forrás Galéria kiemelt helyen, a bejárattal szemben kapott 135 négyzetméteres standot, amelyen nyolc alkotó – Bátorfi Andrea, Csáki Róbert, Incze Mózes, Lajta Gábor, Mara Kinga, Orosz István, Párkányi Raab Péter és Raffay Dávid – munkái szerepelnek. A díszvendégség egyik megnyilvánulása az is, hogy az alkalmanként mintegy harminc-negyvenezer látogatót fogadó vásár idei belépőjegyein Párkányi Raab Péter Perpetuo Excelsior című kő-bronz plasztikájának a reprodukciója látható, s hogy ez a mű a vásár plakátjain, szóróanyagain is visszatérően megjelenik, mégpedig olyan világszerte ismert kínai alkotók műveinek a társaságában, mint az uniformizált nevető figuráiról híres Yue Minjun (Jüe Min-csün), illetve a szintén igen jellegzetes, lírai, szorongásos hangulatú képeket festő Zhang Xiaogang (Csang Hsziao-kang), akiknek művei ma már a világ minden nagy kortárs művészeti múzeumában ott vannak. Hogy a vásár magyar résztvevői iránt mekkora lesz a kínai gyűjtők, múzeumok érdeklődése, arról a vásár hétfői zárása után számolhatunk be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.