A gyermekjogokról és a globális világról

Hanthy Kinga
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitott ember nem tart attól, hogy az övével nem egyező gondolatokkal találkozik. Sőt, azokból épít erősebb szellemi alapot. Vekerdy Tamás pszichológus, aki a Reggeli gyors vendége volt a Klubrádióban, azt magyarázza Pikó András műsorvezetőnek, hogy éppen a folyamatos megújulási képesség, az érvek, gondolatok ütköztetése és gyarapítása a demokrácia ereje. Emiatt képes felülkerekedni a diktatúrák fölött. Vekerdy finoman céloz valamire, amire mostanában gyakorta történnek rafinált és kevésbé rafinált célzások a magyar közéletben. Mindenkinek szíve joga, nyolc évig meg másoknak fájt, ami a mi kis demokráciánkban történt. Pikó a világ legkedvesebb műsorvezetője, szinte simogatja a vendégét, nem vitatkozni, kinyilatkoztatni hívta. Vekerdy meglepetésekkel nem szolgál, a magyar liberális oktatáspolitika egyik atyja, Magyar Bálint egykori tanácsadója, a Waldorf-iskolák magyarországi honosítója nem sokat változtatott véleményén a tapasztalatok fényében sem. Nyilván olyan ifjakat lát maga körül, akiknek az általa képviselt módszerek megfelelőek. Nincs vele baj, csak nem kellett volna kötelezővé tenni.
Az érdekes mindig akkor jön, amikor egy mondandóját álmából felébresztve is tudó ember leszalad a sínről, és kis kitérőt tesz. Olyan dolgokat pillant meg, amelyek nem illenek a rendszerébe. Vekerdy csodálkozik azon a világon, amelyben az megy tönkre, aki a mindennapi élethez szükséges élelmet termeli, és az milliomos, aki felesleges dolgokat gyárt. Illene tovább is menni ezen a gondolatmeneten, megtalálni az okokat és az összefüggéseket, nem csak úgy odacsapni, majd bemenekülni a nem érvényesülő gyermekjogok mögé. Persze ha arra gondolunk, hogy a gyermeknek joga, hogy ne éhezzen, és a jövőjét biztosító oktatást kapjon, akkor igaz az állítás. Ezt a jogát a világban, de még itthon is sok gyermek nem gyakorolhatja. Csakhogy a problémát nem lehet messzire eltartva nézegetni, itt van a nyakunkon, és bármekkora a csodavárás, nem akar magától megoldódni. Sőt, egyre nagyobb lesz. A demokrácia lényege, hogy megkeressük a megoldásokat, majd cselekvésbe fogjunk. Nem lesznek mindenkinek tetszők a megoldások.
A Rádió Q Maguk című műsorában Ráduly Margit műsorvezető Tóth Valit, a Magyar Rádió londoni tudósítóját kérdezi arról, milyen kilátásai lehetnek egy magyar fiatalnak az angol felsőoktatásban. Tóth arról beszél, hogy a múlt év végén meglepő hevességgel robbant ki a diákok tiltakozása a kormány tandíjemelési terve ellen, a Blair-generáció ugyanis azt tanulta, hogy az egyetem jár. Hogy tudná elfogadni, hogy nem alapjog, főként ha nincs rá az államnak pénze? A problémával a jelenlegi konzervatív kormány sem boldogul. De nem vigasztalhatjuk magunkat azzal, hogy ott sincs társadalmi megegyezés a jövőt meghatározó kérdésekben.
(Reggeli gyors, Klubrádió; Maguk, Rádió Q.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.