A megoldás a bérfelzárkóztatás

Gazdag László
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakossági eladósodás oka az alacsony bérszínvonal. Ma az egy főre jutó GDP terén az EU-27 átlag 62 százalékát produkáljuk, miközben a reálbérszínvonal annak csupán 22 százaléka. Az első Orbán-kormány (1998–2002) és a Medgyessy-kormány (2002–2004) jelentős béremelései után is csak az akkori EU-átlag 40 százalékán állt a hazai reálbérszínvonal.
A hazai bérekbe nincs beépítve a lakáshoz jutás költsége, a nyugdíjakba pedig a lakásfenntartás költsége. Ez az alapprobléma, de erről senki nem beszél. Ezért adósodott el ennyire a lakosság. A magyar népesség 88 százalékának semmilyen megtakarítása nincs. A középosztály legfőbb attribútuma, hogy képes megtakarítani. Magyarországon ma nincs tőkeerős középosztály. Ez lett az eredménye a polarizált tulajdonszerkezetnek, amely a privatizáció hazai módjának súlyos következménye. 10-15 év alatt kellett volna kivezetni az állami tulajdont, kisrészvények formájában, létrehozva a széles kis- és középtulajdonosi középosztályt. Ehelyett a rendszerváltás utáni nagy zűrzavarban egy szűk réteg pillanatok alatt szétlopta a közvagyont.
A lakosság többsége így tulajdon nélküli páriává vált saját hazájában, jövedelemszintje pedig akkorát zuhant, hogy a lakáshoz jutás költségeit sem fedezte már. Kénytelen volt eladósodni, ezt tette először forintban, csak nem kalkulált a felelőtlen hazai monetáris politikával: a forint inflációjának felpörgésével (négyről nyolc százalékra), a Gyurcsány–Kóka páros „áldásos” tevékenysége eredményeként. Ez a kamatokat elviselhetetlen mértékűre növelte.
Ekkor jött a devizahitel-konstrukció mint mentőöv, persze hogy élt vele a lakosság, hiszen jelentősen csökkentek kamatterhei. De megint nem számoltak a Gyurcsány–Kóka páros kóklerkedésével, a forint drasztikus (tudatos!) gyengítésével. Persze igaz, hogy a mostani frankárfolyam-emelkedés mögött már nem a hazai monetáris politika keresendő, hanem az euró gyengélkedése, ám ezt megelőzte a forint gyengítésére játszó hazai politika. Egész más dolog lett volna, ha 160 forint/svájci frankról erősödik most a svájci frank 200 forintra, mint 210 forintról 270 forintra!
Milton Friedman leszögezi, hogy két dolognak kell érvényesülnie ahhoz, hogy a bajokat elkerüljük: 1. a nemzeti valuta külső és belső stabilitása, 2. a pénzellátás egyenletességének szigorú biztosítása. A 2. pont azt jelenti, hogy a pénzkiáramlásnak szigorúan a GDP növekedéséhez kell igazodnia, kerülni kell mindenfajta erőteljes kilengést (fluktuációt) a pénzmennyiség terén. Ugyanis a válságokat éppen az ilyen fluktuációk okozzák, ezek teszik ciklikussá a gazdaságot. Vegyük észre, hogy a mostani világgazdasági válságot 2008 őszén George W. Bush kormányának 1500 milliárd dolláros adócsökkentése indította el, ebből képződött az a pénzügyi luftballon, ami a jelzáloghitel-piacon kipukkadva magával rántotta a világ pénzügyi rendszerét. Most ezzel bajlódik Obama kormánya is, hiszen ez az évi 1500 milliárd dollár nagyon hiányzik a költségvetésből.
Mindig óvtam az Orbán-kormányt is az adócsökkentéstől. Én ehelyett reálbért emeltem volna. Abból több fogyasztás és megtakarítás képződik, nő az áfa- és szja-bevétel, valamint a tb-járulék-bevétel, és nő a piacon keresztül a vállalkozói profit. Feszes, antiinflációs, leértékelődést akadályozó monetáris politika kellene, igaz, most kicsi ennek a játéktere, de nem nulla. A gyengélkedő euróval szemben lehetne most erősíteni a forintot, és ezen keresztül már a svájci frankkal szemben sem lenne ennyire sebezhető. A legfontosabb eszköz a kormány kezében ugyanakkor a reálbér felzárkóztatás lehetne: beépíteni a törlesztés terheit a bérekbe. Közalkalmazotti béremelés, kihegyezve elsősorban az egészségügyi dolgozókra, az orvosok, nővérek külföldre áramlásának megakadályozására, valamint erőteljes minimálbér-emelés. (E kettőre van lehetősége a kormánynak.) 2000–2001 között az első Orbán-kormány 19 600 forintról 50 000 forintra növelte a minimálbért. Ezután következett a Medgyessy kormány ötvenszázalékos közalkalmazotti béremelése 2002 szeptemberében. Az infláció mégis lement az 1998-as 18-ról 4 százalékra. Kiderült, hogy nincs bérinfláció. Persze, aki ismeri Milton Friedman elméletét, ezt azelőtt is tudta, de a mi gazdaságpolitikusaink nem ismerik, ezért riogatnak még mindig bérinflációval.
A béremelések után az államháztartás hiánya is csökkent 2004 végéig, tehát nem a béremelés állt az újabb eladósodási hullám mögött. Igaz, a GDP-arányos államadósság már korábban nőni kezdett, a 2001 végi 53 százalékról 2004 végére 59 százalékra kúszott (2004 szeptemberében buktatják meg Medgyessyt), de az igazi ugrás 2006-ban következik be, amikor egyetlen év alatt 1700 milliárd forinttal, vagyis tízmilliárd dollárral nő az államadósság, és a magánszféra adóssága ugyanennyivel. Egy év alatt a magyar adósságállomány húszmilliárd dollárral nőtt! Ehhez korábban évtizedek kellettek. Egyértelmű, hogy a fő felelős a Gyurcsány–Kóka páros, és a jogi felelősségre vonás is elkerülhetetlen! A pénzügyileg megalapozatlan autópálya- és metróépítési program, a multiknak adott támogatás megnyolcszorozódása 2001-hez képest (ezt is vastagon belepi a korrupció!), mind-mind a voluntarista gazdaságpolitika iskolapéldája. És persze semmi köze a korábbi béremelésekhez (még az annyit szidott száznapos programhoz sem). 2007-ben elkezdődik az újabb megszorítás, a reálbérszínvonal gyorsan csökken, és az EU-27-ek átlagában mérve a 2004-es 40 százalékról lecsökken annak 22 százalékára. Ez idézte elő a devizahitel-mizériát is: a lakosság nem képes ilyen alacsony jövedelemből fizetni a korábban felvett hiteleket, az árfolyammozgástól függetlenül is.
A megoldás tehát kézenfekvő: be kell építeni a bérekbe a hiteltörlesztés terheit, és megoldódik a devizahitelesek problémája. Én most nem adót csökkentenék, vagy az IMF-hitelkeretet nem a Mol visszavásárlására fordítottam volna, hanem bizony béremeléseket hajtanék végre, ha kormányfő lennék. Félreértés ne essék: nem IMF-hitelkeretből, mert béremelést eladósodás nélkül is végre lehet hajtani, ahogy ezt a 2000–2002 közötti három év is mutatja.

A szerző közgazdász, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.