A mintademokrata

Ugró Miklós
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy röpke történelmi pillanatban Bibó István volt a rendszerváltozás emblémája. Nem sokáig. Azokban a lelkes hónapokban, amíg nemcsak hittünk, de bíztunk is a morális értékeken alapuló megújulásban, a mindenkit azonos mércével mérő demokráciában, az igazságon nyugvó jogállamiságban. Bibó István mind életművében, mind életében hitelesen megjelenítette ezeket az eszményeket, ő volt a minta a demokraták számára. Ha demokráciáról esik szó, ma is ő a legtöbbször hivatkozott auktor, bár gyakran közhellyé koptatott igazságait mintha egyáltalán nem szívlelnék meg a politikacsináló „tanítványai és rajongói”. Ahogy a rendszerváltó politikai erőviszonyok kialakulni látszottak, Bibó egyre inkább kolonccá vált a hatalmi tülekedésben. A jobboldaliaknak baloldali volt, a baloldaliaknak harmadikutas, a harmadikutasoknak túl intellektuális, az önmagukat intellektuális erőnek beállító (ál)liberálisoknak túl sokat moralizált, a moralistáknak népfrontos kollaboráns… Így van ez, ha egy politikai elit oly igényes eszmeileg és erkölcsileg, mint a magyar.
Bibó István száz éve, 1911. augusztus 7-én született Budapesten. Édesapja a szegedi egyetemi könyvtár igazgatója volt, ezért ő is az ottani egyetem jogi karán tanult és szerzett diplomát. A jog- és államtudományok doktora lett, majd Bécsben és Genfben töltött egy-egy évet ösztöndíjasként. 1936-tól bírósági gyakornok, később jegyzői, majd bírósági titkár volt. Ügyvédi és bírói vizsgát is tett, de jogászként sem a gyakorlati munka, sokkal inkább az elméleti tevékenység, a tanítás, a kutatás vonzotta. 1940-től a szegedi egyetem magántanára lett, majd a kolozsvári egyetemen adott elő. Teoretizáló alkati tudós volt, akit a köz ügyei kevéssé érdekeltek, ám a harmincas évek külföldi és hazai változásai, a szélsőségek látványos és veszedelmes erősödése nem hagyták hidegen. Saját bevallása szerint többre becsülte a kontemplatív szellemi tevékenységet, mint a politikát, de az országban olyan atmoszféra uralkodott, „hogy itt tisztességes ember vagy politikus lesz, vagy kivándorol”.
Ám politikusként is elméleti tevékenységet folytatott, a gyakorlati politikától rövid, 1956. őszi szerepvállalását leszámítva igyekezett távol tartani magát. 1937-től részt vett a kérészéletű Márciusi Front programjának megalkotásában. 1945 tavaszán belépett a Nemzeti Parasztpártba, de a párt választási listájára egyszer sem került fel, értelemszerűen képviselő sem lett. Elméleti munkáiban a szocializmus szükségszerűségét hirdette, de nem a marxista–leninista dogmák alapján, hanem azért, mert úgy vélte: a szabadság, a személyi méltóság a szocializmus viszonyai között tud leginkább kiteljesedni. Elítélte az antikommunizmust, ugyanakkor ellenezte a proletárdiktatúra minden formáját is, amivel gyorsan kivívta magának Rákosiék ellenszenvét és haragját.
Szakmai és tudományos karrierje felfelé ívelt egy ideig: 1945-től a Belügyminisztérium osztályvezetője, majd a szegedi egyetem professzora lett, de 1950-ben megfosztották állásától, ugyanakkor megszüntették a különböző tudományos intézeteknél betöltött posztjait, akadémiai levelező tagságát. A budapesti Egyetemi Könyvtárban kapott munkát mint könyvtáros. 1956-ban, a forradalom első napjaiban passzív maradt, nem vett részt semmilyen demonstrációban, s csak október 30-án, a Nemzeti Parasztpárt újjáalakuló megbeszélésén vette fel a közvetlen kapcsolatot egykori politikustársaival. November 1-jén Farkas Ferenc mellett Bibót jelölték az új koalíciós Nagy Imre-kormányba államminiszternek. Az új összetételű minisztertanács november 4-én ülésezett volna először, de mire Bibó a Parlamentbe ért, már csak Tildy Zoltánt és B. Szabó Istvánt találta ott, akiknek sejtelmük sem volt arról, mit kellene tenniük abban a helyzetben. Bibó a kormány nevében nyilatkozatot fogalmazott, amelyben passzív ellenállásra biztatta a lakosságot, de sebtében meghirdetett sajtótájékoztatójára egyetlen újságíró sem ment el, ezért telefonon beolvasta a szöveget az amerikai követség sajtósainak, majd a Parlamentből távozva több követségen is leadta. Később megírta tervezetét a magyarkérdés kompromisszumos megoldására, valamint a Magyarország helyzete és a világhelyzet című emlékiratát, s ezeket a dokumentumokat is a követségek közreműködésével juttatta ki az országból és hozta nyilvánosságra. 1957. május 23-án letartóztatták, 1958. augusztus 2-án életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. 1963-ban amnesztiával szabadult. Nyugdíjba vonulásáig a Központi Statisztikai Hivatal könyvtárában dolgozott, írásai, néhány területfejlesztési szakcikket leszámítva, nem jelenhettek meg, visszavonultan, szinte elfeledetten élt. 1979. május 10-én szívrohamban hunyt el. Halála után, elsősorban a demokratikus ellenzék tevékenységének köszönhetően, hamar visszakerült a köztudatba, de életműve, függetlenül attól, hogy élő és érvényes az elit számára, sohasem igazán aktuális.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.