A szerződéseket semmissé kell nyilvánítani

2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország életében a bankszakma túlzottan is meghatározó szerepet kapott. Kiemelkedő a többi ágazathoz mért nyeresége, kimagaslók a bérek. Úgy tűnik, hogy a csodálat vagy az irigység lengi körül a szakmát. Valójában nem. Ma a bizalomvesztés, ami a legmarkánsabb jelző, ami először az emberek eszébe jut. Mondjuk ki: nem alaptalanul!
Az ember életének egyik legnagyobb célja a lakás megteremtése. Ez a család, a gyermekvárás alapfeltétele. Magyarországon a lakás, a saját tulajdon elérése nem szándék, hanem kényszer, mert nincs alternatíva. A bérlakásnak befektetési oldalról 15 év alatt meg kell térülnie, ami egy 65-70 négyzetméteres lakás esetén havi 180-200 ezer forintos lakbért feltételez. A magyar bérekbe ez a költség nem épült be, az emberek tartósan nem tudják megfizetni. Hol van olyan nyugdíj, hogy ezt a lakbért kifizesse? Pedig a nyugdíjasnak is laknia kell. Ugyanez a lakás, ha valaki tulajdont szerez 25 éves törlesztéssel, már havi 40 ezer forinttal alacsonyabb költségből megvalósul. Utána már nincs fizetnivaló. A lakhatáson túl a saját lakás az öngondoskodás egyik módja. Nyugdíj idején a lakást kisebbre cserélve jó jövedelemkiegészítés. A lakás vonatkozásában a magyar emberek jobban gazdálkodnak, mint a téves példaként felhozott nyugati szomszédaink. Mindez csak a bankok finanszírozási segédletével valósulhatott meg, ami miatt az emberek bizalommal fordultak a bankok felé.
Az első Fidesz-kormány kamattámogatása révén 5–7 százalék közötti kedvező kamatú hitelek voltak elérhetők. A Medgyessy-kormány a kamattámogatást a devizahitelezés elterjesztése érdekében megszüntette. Ki választotta volna egyébként a devizahitelt egy stabil forinthitel helyett?
A bankokban a lakossági megtakarítás többszöröse volt a kihelyezett lakossági hiteleknek. A rendelkezésre álló forint lehetőséget adott egy új fogalom, a devizaalapú hitel bevezetésére, amelynél a hitel folyósítása és a törlesztőrészletek megfizetése forintban történik. Senki sem törődött azzal, hogy a devizaalapú hitel mögött van-e deviza. A forintforrás a devizaalapú hiteleknél a THM-en (a teljes hiteldíjmutatón) belül egy új költségstruktúra kialakítását tette lehetővé. El lehetett számolni az átváltás 1-4 százalékos költségét, holott ez az elem a bankoknak forintforrás esetén nem jelent meg. Ezzel a módszerrel a forinthitellel azonos THM-szintű devizahitel kamatlába lényegesen alacsonyabb lett, mint a forint kamatláb. A cukrász, az autószerelő, az orvos nem igazán ismerte a THM fogalmát. Ránézett a kamatra, és a devizahitel mellett döntött.
A devizahitel költségelemeinek elárazásával a hitelfelvevők könnyen befolyásolhatók voltak. A bankok a forinthitel kamatát megemelték, a devizaalapú hitel kamatát pedig a lehetőség szerint lenyomták. A kamatszinttel terelték a közvéleményt az euróhitelektől a svájcifrank-hitelek (CHF) felé is. Pedig az euróalapú hitel lett volna a logikus, hiszen Magyarország az Európai Unió tagja lett, az euróövezetbe akar belépni, gazdasága is az eurót használó országokhoz kötődik.
A bankok tudták, hogy a svájci frank erősödni fog. Egyrészt Svájc gazdaságpolitikai szerepe a II. világháborúhoz képest megváltozott. Míg korábban szükség volt egy semleges, pénzügyileg megbízható országra, ma már egyes kiemelkedő pénzügyi hatalmi köröket zavarja, hogy egy olyan kis ország, mint Svájc, a pénzügyi világban befolyásoló erő lehet. A szükségszerű változásra voltak már korábbi jelek. Másrészt a svájci frank árfolyama a dollárhoz képest már hosszú ideje tartós erősödést mutat, amit bárki az árfolyam-diagramból kiolvashat. Pénzügyileg megfogalmazva: a fundamentális és technikai elemzések alapján a svájci frank erősödése, és ezáltal a forint/frank árfolyam emelkedése szinte biztosra vehető volt. Csak azt nem lehetett tudni, mikor kezdődik el. Ezek alapján nem meglepő, hogy egyes bankok a devizaalapú szerződésbe is beírták a svájci frank megszűnése esetén az eljárás rendjét. Komoly pénzügyi tudás kell ahhoz, hogy valaki ebből a szerződési kitételből meg tudja állapítani, hogy a frank megszűnéséhez a frank erősödésén, azaz a forint/frank árfolyam drasztikus emelkedésén keresztül vezet az út! Az árfolyam emelkedésének hatását ma már mindenki ismeri. Kérdés: mégis, miért kötötték meg svájcifrank-alapon a devizahitel-szerződéseket?
További banki fogás volt, hogy a svájci nemzeti bank referenciakamatát a bankok jogellenesen mind mai napig nem hozták nyilvánosságra. Emiatt a hitelfelvevők nem tudták ellenőrizni a kamatszint változását. Ma már a devizaalapú hitelszerződéseknél alkalmazott ügyleti kamat akár százszorosa is lehet a svájci nemzeti bank referenciakamatának. A hitelfelvevők információhiánya nagyban elősegítette, hogy a problémát ne ismerjék fel, ne tudjanak előre intézkedni.
A hitelfelvevők tudták, hogy a hitelek kamata változik, de arra számítottak a PSZÁF tájékoztatója szerint, hogy ez a változás követi a svájci nemzeti bank referenciakamatának, vagy a 3 hónapos nemzetközi bankközi kamatlábnak, a LIBOR-nak az alakulását. Sajnos dr. Kovács Levente állításával ellentétben (A lakáshitelekről demagógia és illúziók nélkül, Magyar Nemzet, augusztus 1.) a magyar devizaalapú hitelek kamatlábának változása a nemzetközi bankközi kamatláb, a LIBOR vagy a magyar bankközi kamatláb, a BUBOR értékével még csak köszönő viszonyban sincs. Az egyoldalú kamatemelést a bankok szubjektív alapon hajtották végre.
Az igazi probléma azonban az egész konstrukcióval van. A devizaalapú hitel lényege, hogy egy alacsony kamatozású országban vesznek fel hitelt, és azt egy magas kamatozású országba helyezik ki. Ezt a pénzügyi ügyletet a szakma carry trade-nek nevezi, magyar elnevezése nincs. A carry trade egy szokásos pénzügyi konstrukció. Sajnos ma is sokba kerül az országnak. De a carry trade ügyletnek vannak sajátosságai, amik egyúttal annak eredményességét is meghatározzák:
A két ország kamatkülönbsége a két ország gazdasági hatékonyságának különbségére vezethető vissza. Emiatt szükségszerű, hogy a kamatkülönbség révén keletkezett helyzetet az árfolyam korrigálja, amelynek során a kamatkülönbségből fakadó előny elvész. Egy ilyen árfolyam- korrekcióra 5-15 éven belül sor kerülhet. Tehát nem szabad hosszú távú szerződést kötni. A bankok ajánlása alapján a devizaalapú szerződések nagy többsége tíz év feletti. A veszteség tehát a szakemberek számára a szerződés aláírásakor már tudható volt.
Ha az árfolyam emelkedik, akkor a felvett hitelt azonnal vissza kell fizetni. Ez csak úgy érhető el, ha a hitelt például állampapírba fektetik. Egy ingatlanba, gépkocsiba fektetett hitel nem fizethető vissza. De nem is célja a hitelfelvevőnek, hiszen a hitelt nem pénzkeresetre, hanem szükségleteinek kielégítésére vette fel. Miután a hitelt nem tudja azonnal visszafizetni, a vesztesége garantált. A bankoknak nem lett volna szabad megengedniük, hogy a hitelfelvevők a hitelt ingatlanra, tartós fogyasztási cikkre fordítsák.
A hitelfelvevő előre ismeri a két ország kamatkülönbségét, ennek tudatában dönt a hitel felvétele mellett. Nem ismeri azonban az árfolyam alakulását, amit folyamatosan figyelemmel kell kísérni. Sőt, meg kell tudni különböztetni a napi árfolyam- ingadozást az árfolyam trendjének változásától. Ez pedig komoly szaktudást, napi odafigyelést igényel. A bankok tudták, hogy a hitelfelvevők nem rendelkeznek ezzel a tudással, ami szükségszerűen a hitelfelvevő veszteségét eredményezi.
Összefoglalva: a carry trade egy professzionális befektetőknek való termék, a profit növelésére szolgál. A cukrász, az autószerelő, az orvos nem ért a pénzpiachoz, a hitelt nem profit növelésére, hanem szükségletei kielégítésére vette fel. A bankok tehát, megtévesztve a közvéleményt, olyan szerződést kötöttek a hitelfelvevőkkel, amelynél előre tudták, hogy annak sajátosságai miatt belebuknak.
Nem a véletlen alakította úgy a körülményeket, hogy a devizaalapú hitelt felvevők mind nagyobb számban buknak bele a szerződésbe, sokkal inkább az a benyomás alakul ki, hogy a bankok saját nyereségük érdekében olyan szerződéses konstrukciót állítottak fel, amelynek egyes elemeit és különösen azok egymásra gyakorolt hatását a képzetlen hitelfelvevők nem tudták átlátni. A szaktudással nem rendelkező hitelfelvevőket a bankok becsapták. Kérdés ma már csak az, hogy a jogállamiság nyújt-e elegendő biztosítékot arra, hogy a hitelfelvevők a bank tisztességtelen magatartása miatt a szerződés semmisségét érvényesíteni tudják, és a felvett hitelt mint eredeti forinthitelt fizessék vissza.

A szerző közgazdász, a Szociális Kerekasztal tagja

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.