Adócsalás miatt vádemelés

Még az idén befejeződhet  Electro World ellen tavasszal adócsalás címén indított nyomozás, és várhatóan vádemelési javaslattal adják át az ügyet az ügyészségnek. Feltételezések szerint a cég fiktív számlák befogadásával igyekezett kikerülni az adózást, illetve kibújni a hitelezők szorításából.

Hajdú Péter
2011. 08. 27. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejezetten előrehaladott fázisban van az Electro World ellen indított nyomozás, nagy valószínűséggel néhány hónapon belül lezárják – tudtuk meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi sajtóirodájától. A jelenleg négy gyanúsított ellen adócsalás és más bűncselekmények miatt indított büntetőeljárás ügyészi felügyelet mellett zajlik, és befejezését követően valószínűsíthetően vádemelési javaslatot tesznek a NAV pénzügyi nyomozói.
Az ügy pikantériája, hogy feltételezések szerint a Bender Log Befektetési Zrt. széles körben kínálta „szolgáltatását”, és nem csupán az Electro World (EW) , de mamutcégek is vásároltak a fiktív számlákból. Ezek végösszege elérheti a 15 milliárd forintot. Az információt a NAV bűnügyi sajtóosztálya nem kívánta kommentálni, ahogy az eljárás alá vont négy gyanúsított személyazonosságával kapcsolatos kérdésünkre sem kaptunk választ.
Az évek óta adósságokkal küszködő elektronikai áruházlánc legutóbb július elején került a figyelem középpontjába, amikor a Napi Gazdaság arról adott hírt, hogy több száz milliós adócsalási ügyben pénzügyi nyomozók lepték el a cég korábbi központját, az egykori elnök-vezérigazgató, Polgár Csaba siófoki házát és a jelenlegi vezérigazgató, Nagy Károly András budakeszi villáját. A nyomozók számítógépeket, mobiltelefonokat és hatalmas mennyiségű iratanyagot foglaltak le.
A Privatkopo.hu bűnügyi portál szerint a hatóság emberei egy évek óta számlagyárként működő társaság, a Bender Log Befektetési Zrt. fiktív számláit keresve jutottak el a céghez. A nyomozók arra gyanakszanak, hogy a teljesítés nélküli számlák befogadásával az EW az adófizetési kötelezettség alól szeretett volna kibújni. Más ügyben is „sáros” a cég: a Bender Logtól egymilliárd forint körüli értékben „vásárolt” szoftvert, amelyet azonnal továbbértékesített a szlovákiai 3 s. r. o. nevű cégnek. Ez utóbbi viszont eladta a programot a Bender Log egy másik érdekeltségének. A nyomozók figyelmét minden bizonnyal az keltette föl, hogy a három cég egymásnak kölcsönösen tulajdonosa volt, illetve hogy 2011 áprilisa óta egy szociális segélyre szoruló hangonyi férfi a zrt. tulajdonosa.
Egy másik, a Népszabadság által közzétett feltételezés szerint a hatalmas összegű programvásárlás célja elsősorban a hitelezőkkel történő megegyezés befolyásolása volt. Ha ugyanis a Bender Logtól vásárolt fiktív számla befogadásával az EW tényleges hitelezői kisebbségbe kerülnének, a csődegyezség során kénytelenek lennének alkalmazkodni a legnagyobb hitelezővel kötött fiktív megállapodáshoz, vagyis követelésüknek csak töredékéhez juthatnának hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.