Állami kézbe kerül az alapfokú oktatás?

A kormány tegnapi ülésén mégis napirendre vették és első olvasatban tárgyalták az új önkormányzati törvény tervezetét. Úgy tudjuk, a dokumentum többek között azt tartalmazza, hogy az alapfokú oktatás állami feladat lenne a jövőben.

Szilágyi Richárd
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fordulatot vett az önkormányzati törvény koncepciója körüli kormányzati egyeztetés: Pintér Sándor belügyminiszter külön kérésére a kormány tegnapi ülésén mégis napirendre vették és első olvasatban tárgyalták az új önkormányzati törvény tervezetét. Úgy tudjuk, a részleteket Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára ma jelenti be. Több kormányzati forrás kedden még azt mondta lapunknak, „nagyon meglepődne”, ha a kormány elé kerülne a tervezet. Az eredeti menetrendnek megfelelően mégis a kabinet szerdai ülésén tekintették át a különböző stratégiai területeket érintő feladatmegosztások lehetséges irányait, s többek között szóba kerültek az egészségüggyel, az oktatással és a települések működtetésével kapcsolatos legfőbb kérdések is. Ez alapján például az alapfokú oktatás állami feladat lesz a jövőben.
Megszűnik a megyei jogú városi státus, a megyei közgyűlési rendszer pedig „vegyes” lesz: részben polgármesterekből, részben választott képviselőkből áll majd. A kormányzati ígéreteknek megfelelően szigorítják az önkormányzatok finanszírozását, így a hitelfelvételt is. Az azonos járáshoz tartozó településeknek lehetőségük lesz polgármestert választani. Amint megírtuk, a 160-180 tervezett járás – amelyek határait összefésülik az új választókerületek határaival – az államigazgatás bázisai lesznek, míg a megyék fenntartói szerepe megszűnik, és a fejlesztési egységek szerepét töltik be. A jegyzői hivatal és a polgármesteri hivatal is szétválik, hogy a különböző helyi és államigazgatási ügyek elhatárolhatóvá váljanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.