Átértékelt legendák

2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti tervekkel ellentétben mégsem neveznek el hidat Kurt Cobain egykori rockzenészről szülővárosában, a Washington állambeli Aberdeenben. A 17 ezres lélekszámú kisváros közössége régóta fontolgatta, hogy a település egyetlen híres szülöttének, a Nirvana együttes 27 évesen öngyilkosságot elkövető énekesének nevét kellene hogy viselje a Wishkah-folyót átszelő Észak-Aberdeen-híd. Az építmény különös jelentőséggel bír a Nirvana-rajongók számára, hiszen Something in the Way című szerzeményében Cobain arról énekel, hogy egy ideig a híd alatt aludt, miután megbukott a középiskolában, anyja pedig elűzte otthonról. A zenészről írt életrajzi könyvében Charles R. Cross szerint Cobain sosem élt a híd alatt, a folyó melletti partszakasz mégis zarándokhellyé vált, s a rocksztár hamvainak egyharmadát is a Wishkahba szórták. Mindezek ellenére Aberdeen városi tanácsának július 27-i gyűlésén a híd átnevezése ellen döntöttek az egybegyűltek. „Valóban ilyen örökséget kívánunk hátrahagyni gyermekeinkre?” – vetette fel a kérdést Don Eden lelkipásztor, utalva a helyiek többségének véleményére, miszerint a híd átkeresztelése Cobain droghasználatának és öngyilkossági hajlamának dicsőítésével lenne egyenértékű, nem beszélve arról, hogy a zenész több előnytelen megjegyzést is tett szülővárosára.
A történelmi személyiségekről alkotott képünk azonban az idővel megváltozhat, mutat rá a BBC-nek nyilatkozó Derek Alderman. Az amerikai földrajzprofesszor emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok „atyjának” tartott George Washington nem csupán országa első elnöke, hanem rabszolgatartó is volt, megítélése ma már nem egyértelműen pozitív. Az amerikai iskolák többségét a konfliktus elkerülése érdekében nem szokás személyekről elnevezni.
Az 1857-es indiai lázadás leverésében játszott szerepe miatt emeltek szobrokat és neveztek el utcákat Angliában Henry Havelock tábornok tiszteletére. Másfél évszázaddal később a nyugat-londoni Havelock Roadot egyesek arra hivatkozva akarták átnevezni, hogy az utcában egy szikh templom található. Ken Livingstone korábbi londoni főpolgármester pedig a Trafalgar téren tornyosuló Havelock-emlékművet kívánta eltávolíttatni 2003-ban, mondván, a tábornok szobrát relevánsabb személyiségekkel kellene helyettesíteni. Megosztotta az 1980-as évek Angliáját Nelson Mandela személye is, akiről számos utcát neveztek el annak idején. Ezt elsősorban baloldali önkormányzatok tették, hiszen Margaret Thatcher konzervatív miniszterelnök állítólag terroristának tartotta a dél-afrikai szabadságharcost. Liverpool egyik legismertebb utcáját, a Beatles által dalban foglalt Penny Lane-t is kipécézték maguknak a kritikusok, a közterületet ugyanis James Penny XVIII. században élt rabszolga-kereskedőről nevezték el.
James Penny és Henry Havelock neve az átlagemberek többsége számára ma már valószínűleg nem mond semmit, a közterületeket és épületeket ugyanis az adott kor politikai szellemében és társadalmi akaratának megfelelően nevezték el, a névadók azonban a kor előrehaladtával feledésbe merültek. Nem sokan emlékeznek például arra, hogy a New York-i JFK repülőteret valaha Idlewildnak hívták, amely az Idlewild golfpálya helyére épült. Kevesen tudják azt is, hogy a brit miniszterelnöki rezidenciának helyet adó Downing Street George Downingról kapta a nevét. A XVII. században élt államférfi és diplomata olyan pénzügyi reformokat hajtott végre, amelyek révén megerősödött az angol kereskedelem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.