Az adósok tizedét menti a csomag

Meglehetősen nagy hullámvasúton esett át tegnap a svájci frankkal szemben a forint árfolyama. Összességében erősödött a magyar fizetőeszköz, de a frank még mindig nagy nehézségek elé állítja a hiteladósokat. Ennek ellenére a bajbajutottak tegnap nem rohanták meg a bankokat, és nem kérték tömegesen az árfolyam rögzítését. A pénzintézetek szerint minden tizedik érintett él majd a lehetőséggel.

Csécsi László
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét a devizahitelesek szája íze szerint alakult tegnap a svájci frank árfolyama. Igaz, hogy a tavaszi, 210 forint körüli szint még nagyon messze van, de délelőtt rövid ideig 237 forint közelében is járt a frank, holott a múlt hét közepén még a 270 forintot súrolta az árfolyam. Lapzártánk idején a svájci frankért ismét 238 forint körüli árat adtak a nemzetközi kereskedésben. Az euró ugyanekkor 271 forinton forgott, pedig a nap nagy részében inkább a 272-es szint közelében időzött a közös fizetőeszköz.
– A frank gyengülése főleg annak köszönhető, hogy a svájci jegybank határozottan kijelentette, bármit hajlandó megtenni azért, hogy gyengítse a fizetőeszközét – közölte lapunkkal Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. – Mivel a frank szárnyalása az alpesi ország lakóit is nagyon fájdalmasan érinti, a befektetők biztosra veszik, hogy a jegybank valóban gátat szab az erősödésnek – tette hozzá a szakértő.
Annak ellenére, hogy a frank az előző hetekben soha nem látott szintre erősödött, a devizahitelesek nem rohanták meg a bankokat azért, hogy éljenek az árfolyamrögzítés lehetőségével, és 2014 végéig 180 forinton fixálják azt, pedig erre múlt hét péntek óta lehetőségük van. A lapunknak nyilatkozó pénzintézetek szerint várhatóan a devizahitelesek tíz százaléka él majd ezzel a lehetőséggel. A tapasztalataik szerint a felvilágosítást kérő ügyfelek közül körülbelül minden hatodik kérelmezi az árfolyamrögzítést. Eddig bankonként néhány százra tehető az érdeklődők száma. Úgy látszik, az adósok jelentős része egyelőre kivár. – Talán meg akarnak bizonyosodni arról, hogy 2015 januárjától, amikor el kell kezdeniük a fixálás folyamán felgyülemlett új tartozásuk kifizetését is, tényleg csak 15 százalékkal emelkedhet a törlesztőrészletük a rögzített árfolyamhoz képest – jegyezte meg az egyik bank munkatársa. – A kormány ezen ígéretéről szóló rendelet ugyanis még nem jelent meg.
Ugyanakkor a kormányzati kommunikációs államtitkárság tegnap az MTI-vel közölte, hogy a Fészekrakó-hitelben részesülők is igényelhetik a törlesztőrészletekkel kapcsolatos plafon megállapítását.
Az árfolyamplafon bevezetését az ellenzéki pártok kritizálják. A Jobbik szeretné, ha a devizahitelezés teljes rendszerét állami ellenőrzés alá vonnák, a szocialisták pedig kilenc pontban foglalták össze a devizahitelesek megsegítésére vonatkozó javaslataikat. Az MSZP többek között kezdeményezi, hogy szeptember 30-ig állítsák fel az állami eszközkezelőt, s az vegye meg a nem menthető adósok lakásait. A munkáltatók pedig önkéntes alapon átvállalhatnák alkalmazottaik törlesztéséből a 180 forintos frankárfolyam feletti részt. A kormányzati kommunikációs államtitkárság a javaslatokra reagálva közölte, a szocialisták elkéstek javaslataikkal, és személyes felelősségük van a kialakult helyzetért.

Kockázatmentes előtörlesztés. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) törvénymódosítást kezdeményez és fogyasztóvédelmi eljárást indít a devizaalapú hitelek előtörlesztése miatt. Egy ügyfél ugyanis jelezte, hogy hiába végtörlesztette a devizahitelét, nem zárta le a bank a szerződését, mert ez idő alatt a tartozása több százezer forinttal nőtt. A PSZÁF szeretné elérni, hogy ha az ügyfél az előtörlesztést és a kapcsolódó költségeket a határidőig befizeti, a bank az elszámolási árfolyamot az ügyfél számára ne változtathassa meg.

Zöld jelzés az ócsai lakásoknak. Ócsa polgármestere és alpolgármestere arra kéri a város lakosságát, támogassa a bajba jutott devizahiteleseknek szánt szociális családi házak felépítését a településen. Az építkezés a tervek szerint két ütemben folyik majd. Első körben 80 családi ház épül, összesen pedig 420 lakóház készül majd el. Az első ütemben megépülő házakat a tervek szerint tavasszal adják át – tudta meg a távirati iroda.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.