Az éberség filozófiája

Egy nyári délután kiülni a kertbe, jó bort kortyolgatva, értelmes, gondolatébresztő beszélgetést folytatni – Lőrincz Gabriella riportert és Harcsa Béla rendezőt hasonlók motiválhatták, mikor kamerával felkeresték Dúl Antalt, Hamvas Béla tanítványát. A szolnoki Tisza mozi kiadásában megjelent DVD Hamvas fő gondolatait foglalja össze, olykor ellentmondásos állításokkal.

Tölgyesi Gábor
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért van mindenki pácban? – szögezi a film elején Lőrincz Gabriella riporter a kérdést Dúl Antalnak, az egzisztenciális, morális válságjelenségekre utalva, közben ízlelve a somlói bort, amely Hamvas Béla szerint az elmélyedés bora. Bár a kérdés általánosító, Hamvas tanítványa árnyaltabb választ ad: a válság abból fakad, hogy nem ragadjuk meg az élethazugságokat, örökösen másnak mutatjuk magunkat, bőségre törekszünk a hiteles élet helyett – az emberiség ez okból már időtlen idők óta tört állapotban létezik. Ám a válságból, az ebből fakadó depresszióból kivezető út megtalálására is vél lehetőséget Hamvas alapján: mint Buddha, fel kell ébredni, tudattal átszőni az életet, amely nemcsak az értelemből, hanem a szívből fakad, és ezzel kezdeni is kell valamit.
Mestere nyomán a hinduizmus kasztrendszerére alapozva Dúl zárt kategóriákban láttatja az embert: van, aki csak a közvetlen reakcióiban létezik, „él bele a világba”, van, aki minden érzékszervével az anyag felé koncentrál, akadnak spirituális tanulók, akiknek időnként feldereng a látható, reális világ mögötti igazi valóság, de nem tudják megragadni, és akad, aki felébredt a spirituális mély álomból, nem is lehet az éberségéből kizökkenteni – olvasmányai, elmélkedései, a természet szépségének szemlélése és a nem ártás gyakorlása révén beavatódott.
Dúl Antal mint végzett teológus feltűnően kevés bibliai utalást tesz okfejtésébe, és olykor téved. (Ananiás és Szafira történetét például rosszul idézi, az abból levont következtetését a teológusok többsége megkérdőjelezné.) A saját logikájának – a hinduizmus kasztrendszeréből levezetett tipizálásnak – pedig valamennyire ellentmond az állítása: mindenkiben motoszkál a vágy, hogy a lelkében található, „a létezés függőleges tengelyének” felfelé mutató irányát követve tisztább, értelmesebb életre törekedjen. Az örök törvények szívbe írottsága inkább zsidó–keresztény tanítás, más ókori, közel-keleti (nem pedig távol-keleti) kultúrák tanításaival összhangban. S éppen itt az az állítás sem áll meg, hogy minden filozófia szerint az élet – a válságból fakadóan – csupán szenvedés, bár a szenvedés tényét, olykor értelmét egyik sem tagadja.
Legyőzni az egót, a fáradtságot, türelmessé, elfogadóvá válni, az örök pillanatba kerülni, megtalálni a szellemi otthont – e hamvasi gondolattal valószínűleg az európai kultúrkörben nincs vita, még ha a konzumidiotizmus, a hedonizmus, az individualizmus látványosan teret is nyert napjainkban. Dúl Antal e kérdésben kritika alá veszi a távol-keleti tanítások bölcsességét – számold fel az egót –, és elismeri a kereszténységet: az egót áldozati tűzbe kell helyezni. Ugyanakkor meglepő módon azt állítja: a kereszténység tette pöffeszkedővé az egót. (Eddig a „személyiség megnyomorítását” vetették a szemére.) Holott az evangélium egyik fő üzenete épp a pöffeszkedéstől mentes önzetlenség: szeresd a felebarátodat, mit önmagadat – azaz nem csupán a „mindenségbe”, hanem a másik emberbe transzcendáld magadat.
Az ember azért született, hogy könnyű, szellemi lény legyen, lássa maga körül a létezést – mondja Dúl. Ha ebbe a létezésbe beleérti a másik embert: e kérdésben összhang van majd minden tanítás között.
Hamvas Béla egyik érdeme, hogy arra készteti olvasóit: gondolkodjanak el önmagukon, a világon. A Kőhegyen című film méltón mutatja be a hamvasi gondolkodást, ám időnként hiányzik belőle a kérdezői kétely – ellenpontként.
(A Kőhegyen. Találkozás Dúl Antallal, Hamvas Béla tanítványával, műveinek gondozójával. Rendező: Harcsa Béla. DVD, Tisza Mozi Kft., 2011, 65 perc)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.