Az Egyesült Államok a csőd szélén

Az amerikai politikának máig van ideje, hogy elfogadható törvényjavaslattal álljon elő, ha augusztus 2-át követően el akarja kerülni az ország fizetésképtelenségét. Példátlan helyzetbe került ugyanis a világ vezető nagyhatalmának államháztartása: augusztus második napjáig fel kell emelnie az államadósság törvényben rögzített – ám immár tarthatatlan – 14,3 ezermilliárd dolláros plafonját, különben technikailag fizetésképtelenné válik az Egyesült Államok, annak minden következményével együtt.

Zord Gábor László
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Barack Obama elnök és a törvényhozás mindkét házának demokrata és republikánus vezetői között zajló tárgyalások a hét végéig nem hoztak eredményt, s ahogy a pénzügyminiszter, Timothy Geithner fogalmazott, „sohasem gondoltam volna, hogy az adósságtárgyalások ilyen közel kerülnek a határidőhöz”. Hozzátette, ugyanakkor biztos abban, hogy elkerülhető a végső kudarc, a felek pedig meg tudnak egyezni. „Elképzelhetetlen, hogy ez az ország ne teljesítse időre a kötelezettségeit. Elképzelhetetlen, hogy valaha is így tennénk. Ez nem történik meg” – hangsúlyozta Timothy Geithner.
*
Abban természetesen mindenki egyetért, hogy megállapodásra szükség van, ám úgy tűnik, arra is készek az ellenérdekelt felek, hogy a legvégsőkig küzdjenek politikai előnyökért. A mai dátum azért fontos, mert ha ma sikerül benyújtani a törvényjavaslatot, arról legkorábban szerdán szavazhatnak a honatyák, ami siker esetén éppen lehetővé teszi az adósságplafon megemelését augusztus 2-ig.
Pénteken a szenátus elvetette a republikánusok rendkívül szigorú javaslatát, amely a konzervatív Teadélután mozgalom szimpatizánsainak megnyerésén túl aligha szolgált más célokat. Ugyancsak pénteken késő este John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke megszakította tárgyalásait az elnökkel és kijelentette, hogy inkább a demokraták törvényhozási vezetőivel keresné tovább a kompromisszumot. Barack Obama erre szombaton rendkívüli találkozót hívott össze a Fehér Házba, amelyen természetesen a megsértődött Boehner is megjelent. A tét olyan súlyos, hogy a választók előtt senki sem kockáztathatja meg a kompromisszumképtelenség látszatát.
A republikánus és a demokrata álláspontok különbsége néhány szóban összefoglalható. Az előbbiek a szövetségi költségvetés súlyos csökkentését várják el az adósságplafon emeléséért cserébe, míg a demokraták a tehetősebbek adóját is megemelnék a korábban általuk kialakított jóléti struktúrák megmentése érdekében.
A tegnapi tárgyalásokon olyan megoldás körvonalazódott, amely két fázisban emelné az adósságplafont, a nézeteltérés egyik legfontosabb pontja pedig az volt, hogy a demokraták legalább 2012 végéig kitartó megoldást akarnak, míg a republikánusok azt, hogy még azelőtt (tehát a 2012 novemberében esedékes elnökválasztás előtt) térjenek vissza a témára. A rögzített adósságplafon emelése a költségvetési kényszerek és a gazdasági válság hatására 2001, a Bush-kormányzat óta gyorsult fel, miután a Clinton-kabinet idején lelassult. Míg 2000-ben még hatezermilliárd alatt volt a korlát, addig azóta 11-szer emelték, s mára elérte az említett 14,3 ezermilliárdos szintet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.