Az utolsó csepp

Bár ma már sokan mosolyognak a történteken, az orosz átalakulásba magát már beleélő világ ugyancsak megdöbbent húsz éve a Moszkvában megjelenő tankok képe láttán. Ma már tudjuk, a Mihail Gorbacsov reformjai ellen szervezkedő puccsisták egy szétesett rendszer csavarjait akarták meghúzni, ám ez akkor korántsem volt olyan vicces.

Stier Gábor
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Későn, túlságosan későn próbálta a szelepek kinyitásával, a szövetségi rendszer megreformálásával megmenteni a Szovjetuniót Mihail Gorbacsov. A kommunista állampárt ortodox szárnyának azonban ez is túl korai volt, és meglehetősen ügyetlenül, de kész helyzet elé próbálták állítani a birodalom utolsó elnökét. A krími rezidencián házi őrizetbe vették, és megpróbálták lemondásra bírni, az oroszok azonban már nem féltek a párttól, s a moszkvai utca és a hadsereg átálló alakulatai Borisz Jelcin vezetésével szembenéztek a puccsisták tankjaival. A történtek a kitűzött céllal éppen ellentétes hatást értek el, csak felgyorsították a Szovjetunió széthullását. A puccs végül az utolsó szöget verte a négy hónap múlva megszűnő birodalom koporsójába.
Mára azonban már ez a dicső tett is elhalványult, és a tankon szónokló Jelcin káoszba fulladt országlása is megbukott. Most éppen arra kíváncsi mindenki, hogy milyen utakon épül a még mindig gyenge orosz demokrácia, és mire lesz képes az Oroszországot stabilizáló, ám a fejlődést tekintve a lehetőségek alatt teljesítő, a Kremlbe minden bizonnyal visszatérő Vlagyimir Putyin.
A Levada Központ felmérése szerint az oroszok mintegy fele szerint az ország húsz éve rossz irányba indult. A megkérdezettek 39 százaléka csupán az orosz történelem tragikus incidenseként értékeli a puccsot, 35 százalék a hatalomért folyó harc epizódjaként, és a húsz évvel ezelőtti 57-tel szemben csupán 15 százalék gondolja úgy, hogy a történet alakulásában döntő volt a nép ellenállása. Nem csoda hát, ha az akkori hősökre sem emlékszik senki. Pedig az önkényuralom elleni harc szimbólumaiként a húsz évvel ezelőtti négynapos káosz három halottja, Dmitrij Komar, Ilja Kricsevszkij és Vlagyimir Uszov valóban nemzeti hősök. Sovány vigasz, hogy a részeg puccsista Gennagyij Janajev neve sem mond ma már a többségnek semmit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.