Berlusconi bízik országa erejében

Egyre nő a bizonytalanság világszerte, főként az Egyesült Államokban, magyarázta tegnap az olasz parlamentben Silvio Berlusconi a gazdasági-politikai viszonyokat. A személyes politikai és az országát érintő gazdasági gondok gyötörte olasz kormányfő beszédével a helyzet megszilárdítását akarja elérni – kérdés, sikerülhet-e ez neki.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozottan és következetesen kell szembeszállni a válsággal, mondta Berlusconi, hozzátéve, Olaszországban a gazdaság erős, a politikai vezetés pedig szilárdan áll a lábán. Azt azonban elismerte, hogy Olaszországban még sok a tennivaló, hogy újra meginduljon az ország gazdasága a fejlődés útján. Berlusconi azt ígérte, hogy csökkentik a köztisztviselőknek járó juttatásokat, és a fizetésüket az európai átlaghoz közelítik majd. Pierluigi Bersani, az ellenzéki Demokrata Párt főtitkára azonnal leszögezte, nincs lehetőség a tárgyalásra Berlusconiékkal. „Olaszország nagyon fél. Egyre növekszik a szakadék a politikai elit és a társadalom között – mondta a politikus.
A kormányfő beszédét akkor tartotta, amikor a milánói tőzsdén hatalmas veszteségeket könyveltek el a cégek, de szerinte az országát érintő krízis a nemzetközi piacokon tapasztalható bizalomhiány eredménye. Olaszország az eurózóna harmadik legnagyobb gazdasága, amely a közeljövőben fog egy 43 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot benyújtani. Berlusconit az elmúlt napokban többször is bírálták, hogy nem szólal meg a gazdasági bajok kapcsán, s azt sem lehet tudni, hogy pontosan mikor is lép hatályba a csomag.
Az Európai Bizottság szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján egy szóvivő ismételten hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs szó egy – a göröghöz, portugálhoz vagy írhez hasonló – olasz mentőcsomagról. Az olasz gazdaság kétszer akkora, mint a három felsorolt együttvéve. „A számos próbálkozás ellenére az európai kormányok még mindig nem tettek eléggé kedvére a kételkedő kötvénypiacnak, és úgy tűnik, hogy az adósságválságnak még koránt sincs vége” – vélte Juliet Tennant, a dublini Goodbody Stockbrokers közgazdásza. Hasonlóan látja a helyzetet Pierpaolo Benigno olasz közgazdászprofesszor is, aki szerint minden eshetőségre, köztük a legdrámaibbra is fel kell készülni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.