Botrány Vásárhelyen

A magyar közösség erélyes fellépése nyomán kiegészítette a román oktatási minisztérium a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar diákjaitól megvont tandíjas helyek számát. Továbbra is várat viszont magára az intézmény magyar tagozatának önállósága.

2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikai és civil nyomásra sikerült érvényesíteni a kisebbség jogait Erdély magyar szempontból egyik legfontosabb felsőoktatási intézményében. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) román többségű szenátusa nemrég megfosztotta a magyar felvételizőket a tandíjköteles helyektől, ráadásul a magyar tanári kar tudta nélkül hozott döntésről csak a vizsgaeredmények kifüggesztésekor értesülhettek az érintettek. Ekkor derült ki, hogy az általános orvosi karon a 80 fizetős hely mindegyikét a román tagozatra felvételiző diákok kapták meg, noha az egyetem úgy hirdette meg a felvételit, hogy a tandíjas helyek is fele-fele arányban oszlanak meg a román és a magyar tagozat között.
A diszkriminatív intézkedés óriási felháborodást váltott ki a marosvásárhelyi politikai és civil szervezetek, valamint a diákok és a szülők körében. Az ügyben a napokban aláírásgyűjtés indult, és a tiltakozók arra figyelmeztettek, a döntés súlyosan veszélyezteti a MOGYE magyar nyelvű oktatásának létét és fenntarthatóságát, valamint jelentős mértékben korlátozza a tanuláshoz való alkotmányos jogot. Annál nagyobb volt a felháborodás, hogy az egyetem román vezetősége elutasította a magyar oktatók ama kérését is, hogy önálló intézetekbe szerveződjön a magyar tagozat.
Az ügyben végül úgy született részmegoldás, hogy Markó Béla oktatásért felelős miniszterelnök-helyettes és Daniel Funeriu szakminiszter megállapodott abban, hogy a magyar diákoknak járó tandíjas helyek számát az általános orvosi karon kiegészítik negyven hellyel. A MOGYE önálló magyar tagozata azonban szintén minisztériumi beavatkozás nyomán jöhet létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.