Brit erkölcsi válság

2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért a fegyverszünet a londoni kormány és ellenzéke között. David Cameron miniszterelnök választókerületében, egy ifjúsági klubban tartott beszédében a múlt héten befejeződött zavargásokra utalva a társadalom egy részének évek óta tartó morális összeomlásáról szólt. Mint mondta, a hagyományos családi keret gyakori felbomlásával megszűnt a szülők nevelő, fegyelmező befolyása, míg az iskolában a politikai korrektség tiltja a rendbontó tanulók fegyelmezését. A kormányfő ígéretet tett arra, hogy a 2015-ös választásokig segítséget nyújtanak a legrosszabb helyzetben lévő 120 ezer családnak, és mindent megtesznek azért, hogy felszámolják a bandák tevékenységét. Az egykori iskolájában felszólaló Ed Miliband, a munkáspárti ellenzék vezetője beszédében hátat fordított a múlt heti parlamenti egyetértésnek, és a zavargások okait a kormány politikájának tulajdonította.
A kormány és a rendőrség között parázs és ízléstelen vita alakult ki arról, hogy kinek volt az érdeme a garázdaság megfékezése. Az első két este a rendőrök túl passzívak voltak, és akkor kezdtek határozottabban fellépni, amikor a miniszterelnök jelezte, hogy a rendőrség mögött áll, ha erőteljesebben lép fel a rendbontók ellen. Az azonban biztos, hogy a közvélemény ellenzi a rendőrök létszámcsökkentését, ami még mindig szerepel a kormány takarékossági tervei között. Az sem biztos, hogy helyeslik Bill Bratton egykori Los Angeles-i rendőrfőnök meghívását tanácsadónak. Bratton a zéró tolerancia híve, ami New Yorkban és Los Angelesben drámaian csökkentette a bűnözést, de kérdés, hogy beválna-e Angliában.
Miközben Londonban amerikai módszerekkel veszik fel a harcot a bűnözéssel, az amerikai Philadelphia hasonló bajokkal küszködik. A hatóságok éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a hétvégékre a 18 éven aluli fiatalok számára, miután a tinédzserek – az angol zavargókhoz hasonlóan – mobiltelefonon és közösségi portálokon értesítve egymást gyülekeztek és randalíroztak a városban. A fiatalok járókelőket bántalmaztak és raboltak ki, üzleteket rongáltak meg. „Megkárosítottátok magatokat, megkárosítottatok más embereket, megkárosítottátok a korosztályotokat, és őszintén szólva megkárosítottátok saját közösségeteket is” – utalt a rongálók bőrszínére a város fekete polgármestere, Michael Nutter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.