Drámai vereség pozitív felhanggal

Férfi vízilabda-válogatottunk idegölő, ám részben mégis lélekemelő mérkőzésen, négygólos vezetést és hosszabbítást követően 15-14-re kikapott Szerbiától a sanghaji vizes vb elődöntőjében, így holnap a bronzéremért játszik Horvátországgal. A vereség tényénél annak módja még fájdalmasabb, de a pillanatnyi keserveken felülemelkedve leszögezhetjük: csapatunk, amely a pekingi olimpia óta jobbára a múltjából élt, visszatért a jelenbe.

Ballai Attila
2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így még soha nem kezdtek a mieink a szerbek ellen. Akkor sem, amikor olimpiai döntőben vagy elődöntőben, esetleg Eb-fináléban gyűrték le őket. A második negyedben 5-1-re, majd 8-4-re vezettünk, első nyolc gólunkat nyolc játékos dobta, szebbnél szebb akciók végén; pár évi dermedtség után Sanghajban újjáéledt a magyaros stílus. Hátul Nagy Viktor védései és a blokkok hibákba kergették a szerb lövőket, akik hol túlhelyezték a labdát, hol menekültek a helyzetek elől.
Túl szép, hogy igaz legyen – éreztük ekkor, és sajnos tényleg az volt. Amikor már minden más csapat megtört volna, a szerb éppen akkor tért észhez, a magyarokon ellenben egyre inkább érződött: négygólos vezetésük birtokában – 12-8-ig őrizték e különbséget – már az volt minden vágyuk, ne is történjen semmi, érjen véget a meccs. Vagy éppen a negyed. Nem véletlen, hogy a második és a harmadik periódus utolsó momentumaként is gólt kaptunk, a hosszabbítás első félideje pedig legjobbunk, a négy góllal parádézó Madaras Norbert kipontozódásával zárult. A délszlávok a hajrában nemcsak mentálisan, de fizikailag is felülkerekedtek, a valamelyest nekik kedvező játékvezetők nem elcsalták, de befolyásolták a mecscset. Mint ahogy az is, hogy míg kezdetben szinte csak Udovicsicsék forgácsolták a kapufát, a végjátékban sokkal inkább Vargáék.
Ahhoz, hogy a rendes játékidő 13-13-mal végződjön, a legalább húsz percen át sziporkázó válogatottunk hibái is jelentősen hozzájárultak. A fiúk ezeket a bakikat persze korábban is elkövették, de a montenegróiak, a spanyolok vagy az amerikaiak nem büntették azokat ilyen könyörtelenül, ezért jórészt észrevétlenek maradtak. Pedig sokáig a víz mellett a kispad is lenyűgöző látványt nyújtott; hogy egy háromszoros olimpiai bajnok, ám erre a vb-re cseresorba került kapus ne durcáskodjon, hanem öklét rázva ünnepelje góljainkat és poszttársa védéseit is, az egészen felemelő. Más kérdés, hogy Kemény Dénes aztán becserélte Szécsi Zoltánt, ám ami a 2000-es sydneyi elődöntőben akkor még a jugoszlávok ellen segített, az ezúttal nem. Hogy miért nem, azt a szövetségi kapitány ekként elemezte: „A harmadik negyed közepéig elsőrangúan játszottunk, de utána a negyedik végéig túl sok ajándékot adtunk az ellenfélnek, amely van annyira erős, hogy ezt kihasználta. A hoszszabbítást, akit érdekel a vízilabda, látta, így nem kommentálom…”
A végére fölénybe került és valóban bántóan könnyű szívvel megítélt fórokat kapó szerbek 15-14-re diadalmaskodtak, így készülhetnek az olaszok elleni döntőre, míg együttesünknek a horvátokkal szembeni bronzcsata marad. No meg egy olyan meccs élménye, amelybe rövid távon majd bele lehet pusztulni, hiszen így a legroszszabb veszíteni, ám Londonra tekintve kijelenthetjük: válogatottunk ismét bejelentkezett az olimpiai bajnoki címért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.