Drogháború és véres leszámolássorozat Mexikóban

Szabó László Zoltán
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A már évek óta zajló, egyre véresebb és erőszakosabb mexikói drogháború a kábítószer-elhárító egységek és a drogokat felügyelő kartellek között immár egy új szakaszához ért. A mexikói elnök, Felipe Calderón, belátva a helyzet súlyosságát és azt, hogy a mexikói rendőrség képtelen a helyzet megoldására, felhatalmazást adott a mexikói hadsereg elitalakulatainak, hogy minden eszközzel törjék meg a kartellek hatalmát, és vessenek véget annak a háborúnak, amelyben a közelmúltban már számtalan civil is áldozatul esett. Ha egy pillantást vetünk a közel kétezer mérföld hosszú amerikai–mexikói határra, akkor nyilvánvalónak tűnik, hogy ez a terep miért is ideális a drogcsempészetre. A határ egy részét képező Rio Grande folyó nyáron kiszáradó medre, valamint a bozótos, dombos határvidék ideális hely a rejtőzködésre, és ezt a természet adta lehetőséget először az Amerikába illegálisan bejutni kívánó menekültek használták ki még a hatvanas évek elején, csak később vált ez a vidék a drogcsempészet fő útvonalává.
Ez az ideális régió azonban később már problematikussá vált a rejtőzők számára, mert az amerikai oldalról a határőrség megszigorította az őrjáratozást, és éjjel-nappal teljes készenlétben várta az úgymond illegális bevándorlókat. Jelenleg egy hatalmas fal épül Kaliforniától Texasig, hogy végképp elejét vegye ennek a folyamatnak, de az építkezés még eltart egy ideig, így a jelenlegi állapot keveset változott. Az Egyesült Államokba tartó drogkereskedelem Mexikóból három útvonalon történik: vízen, szárazföldön és a levegőben. A Mexikói-öbölből Amerika partjai felé tartó hajók azonban alapos átvizsgálásnak vannak kitéve, búvárok, drogkereső kutyák, fedélzetbontás a helyszínen, úgyhogy ez az út már csak ritkán használatos. Ami a szárazföldi drogcsempészést illeti, a már említett helyzet miatt ez is nagyon rizikós, mert ha egy nagyobb teherautó bukkan fel a határ másik oldaláról, azt azonnal ízekre szedik, ha nem találnak semmit, mégis gyanús a szállítmány, akkor lefoglalják további átvizsgálásra. Marad tehát a harmadik út, ami talán a legjövedelmezőbb a kartellek számára. Kis repülőkkel éjjel felszállnak, közel a határhoz, és alacsony magassággal mindvégig az amerikai radarernyők alatt repülve lerakják zsákmányukat valahol Új-Mexikó állam kietlen sivatagjaiban, ahová a csörgőkígyókon kívül kevesen merészkednek.
A mindenkori amerikai kormány mindent megtesz, hogy anyagilag és más eszközökkel segítse Mexikót ebben a kegyetlen háborúvá fajult helyzetben. Az amerikai kongresszus által a közelmúltban jóváhagyott Mérida-kezdeményezés (Mérida Initiative) közel másfél milliárd dollárt adott a mexikói hatóságoknak ahhoz, hogy valahogy végre rendezzék soraikat, de látványos javulás még nem érzékelhető. A kartellek kegyetlenek, saját hadseregük van, ráadásul nincsenek híján némi képzelőerőnek sem. Amikor például megjelentek a mexikói kommandós alakulatok Monterrey és a környékbeli Nuevo León megyében, amely a drogcsempészet fő útvonalának számít, néhány napon belül a környéket ellenőrzése alatt tartó kartell tagjai ugyanabban a kommandós egyenruhában jelentek meg az utakon. Igazoltatták a járókelőket, majd hirtelen több olyan civilt tüntettek el, akikről később kiderült, hogy a konkurenciának dolgoztak. Tovább bonyolítják a helyzetet a Dél-Amerikából (általában Kolumbiából) érkező, jóformán csak a kokainra specializálódó kábítószerbandák. Van egy titkos megegyezés a helybéli kartellek és a külföldiek között, ami az áru egy részének átadását jelenti mexikói kezekbe, de ez nem mindig válik be; tavaly augusztusban például háromnapos tűzharc robbant ki a kolumbiaiak és a mexikóiak között, ami közel ötven áldozatot követelt. (Különös módon a helybeli hatóságok nem említik a perui maffiát, amely, ha nem is látványosan, de nagy hatékonysággal szállítja az egyesek szerint a világ legtisztább kokainját egyenesen Amerikába.)
A sors iróniája, hogy az az ország, amely a világon a legtöbb pénzt költi a kábítószer-kereskedelem ellen, egyben a világ legnagyobb kábítószer-fogyasztója is. Történelmileg ez a hatvanas évekre vezethető vissza, a hippikultúra valóságtagadásához és transzcendentálisabb valóságkereséséhez, valamint ahhoz a kijózanító tényhez, hogy a Vietnamból hazatért frontkatonák több mint a fele már Délkelet-Ázsiában is kipróbálta a drogok majdnem minden fajtáját. Az amerikai külpolitika egyik paradoxona az, hogy amíg a déli határán tűzzel-vassal harcol a drogbárók ellen, addig például Afganisztánban hagyta, hogy az Egyesült Államoknak hűséget esküdő hadurak visszatérjenek ősi mesterségükhöz, a máktermesztéshez, amelynek egyik mellékterméke a heroin. Ennek szintén az Egyesült Államokban van a legnagyobb piaca.
A drogkereskedelem a dohányipar, a fegyveripar és a gyógyszeripar mellett a világ legjövedelmezőbb foglalkozása minden veszélyével együtt, de önmagában kereslet híján ez vajmi keveset jelentene. A kereslet hanyatlását viszont csak egy világméretű drogmegelőző programmal lehetne valamelyest elősegíteni. De amíg a nincstelen afgán földművesnek a megélhetése függ attól, hogy gabona helyett mákot termeszt, addig nagyon nehéz egy átfogó, átgondolt drogmegelőzési programról beszélni. Mindaddig pedig folytatódnak a véres leszámolások a drogkereskedők és a kiiktatásukra vezényelt fegyveres alakulatok között, ahol ártatlan civilek ezrei, köztük asszonyok és gyerekek esnek áldozatul. Ebben a háborúban nincs kegyelem, foglyokat itt nem ejtenek.

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.