Elismerte felelősségét az első tiszt

Bűnösnek vallotta magát az az amerikai férfi, aki a rendezőhajót vezette a tavalyi, philadelphiai hajóbaleset idején. Az első tiszt, aki munka közben mobiltelefonján beszélt, sírva mondta el a bírónak, hogy megbánta azokat a döntéseit, amelyek végül két magyar fiatal életébe kerültek.

Győr Ágnes
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnösnek vallotta magát gondatlanságból elkövetett emberölésben helyi idő szerint hétfőn Philadelphiában az a kormányos, aki tavaly nyáron halálos kimenetelű vízi balesetet okozott a Delaware folyón. A 35 éves Matt Devlint hajón elkövetett, halált okozó kötelességszegéssel vádolják, ami a hajózási jogban a gondatlanságból elkövetett emberölés kategóriájával egyenértékű. Tettéért a férfit 37-től 46 hónapig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják – adta hírül a távirati iroda.
Ismert, tavaly július 7-én 35 utassal – köztük egy mosonmagyaróvári iskola 13 diákjával – a fedélzetén elindult a Delaware folyón egy kétéltű sétahajó. Tíz perccel később a kapitány füstöt látott az utastérben, ezért leállította a motort és vészjelzéseket adott le. Ezeket nem vette észre egy közeledő, 76 méteres bárkát rendező tolóhajó. A járművek ütköztek, s a bárka maga alá gyűrte a turistákat szállító hajót. A balesetben életét vesztette két magyar fiatal, az egymás mellett ülő 16 éves S. Dóra és a 20 éves P. Szabolcs.
A szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) júniusban nyilvánosságra hozott vizsgálata megállapította, hogy a balesetért elsősorban a tolóhajót kormányzó Matt Devlin a felelős. Noha a rendezőhajót üzemeltető cég szabályai tiltották, a férfi a baleset idején és az azt megelőző órákban folyamatosan telefonált és a laptopját használta. Ráadásul a felső helyett az alsó kormányosi állásban tartózkodott, ahonnan szabad szemmel nem láthatta, hogy az uszály útjában egy kisméretű hajó vesztegel. Bár működött a rendezőhajón levő rádió, a férfi nem hallotta a kacsahajóként is emlegetett vízi jármű segélyhívását, mert a berendezést korábban lehalkították.
Devlin azért használta szolgálat közben mobiltelefonját, mert úgy tudta, hogy életveszélyben van a fia. Az akkor ötéves gyereknek rutin szemműtéte lett volna, a fiú azonban rosszul reagált az altatásra. Apja ezért a műszakja alatt 21 hívást intézett családtagoknak és a vállalati laptopon több mint két órán át szörfözött az interneten. A baleset előtti 12 percből 10-et töltött telefonálással. Akkor is a készüléken beszélt, amikor a lehorgonyzott kacsahajó kapitánya megpróbálta rádión figyelmeztetni.
„Szóltak nekem, hogy a fiam nyolc percig nem jutott oxigénhez és nem tudtam, hogy ennek mik lehetnek az egészségügyi következményei. Az egyetlen kapcsolatom a külvilággal a mobiltelefonom volt, ezért használtam, de azt kívánom, bár ne tettem volna. Bárcsak viszszamehetnék és megváltoztathatnám az akkori döntésemet” – mondta Legrome D. Davis bírónak a zokogó férfi. Helyi jelentések szerint a majdnem egy óráig tartó tárgyalás előtt a folyóson egy idegen nő lépett oda a terhelthez és azt állította, hogy ő a baleset egyik túlélője. A férfi erre felpattant a padról, amelyen addig ült, elkezdett bocsánatot kérni és megkérte az újságírók, hogy hagyják magukra őket.
Az ügyészség már júliusban jelezte, hogy Devlin – aki hosszú ideig megtagadta a nyomozókkal való együttműködést – kész bűnösnek vallani magát és visszaadni a parti őrség által kibocsátott hajózási engedélyét. Az ügyben az ítélethirdetést november 1-jére tűzték ki. Addig a férfi tízezer dollár óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.
Miként megírtuk, az elhunyt gyermekek családjai korábban beperelték a kacsahajót üzemeltető Ride the Ducks International L. L. C. társaságot, továbbá azt a céget (K-Sea Transportation Partners L. P.), amely a bárkát rendező tolóhajót működtette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.