Elkészült a városok bűnügyi ranglistája

Csalássorozattal vezeti Debrecen a megyei jogú városok legfrissebb, 2010-es bűnügyi ranglistáját. A megyeszékhelyek közül a legtöbb emberölés tavaly Pécsen történt, kiugróan magas volt a lakásbetörések száma Érden, a legvadabb bűnözési mutatókat azonban egy budapesti kerület, Soroksár produkálta.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Debrecen vezeti a megyei jogú városok 2010-es bűnügyi ranglistáját: Hajdú-Bihar 207 ezer lelkes központjában tavaly több bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség, mint a 169 ezres Miskolcon, a 118, illetve 75 ezres Nyíregyházán és Szolnokon együttvéve. A cívisvárosban 22 ezer bűntettet és vétséget regisztráltak a nyomozók a múlt évben, azaz minden kilencedik helyi polgárra jutott egy a büntető törvénykönyvbe ütköző akció – írta a HVG a felderített bűncselekmények 2010-es adatai alapján.
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a bűnözési mutatókat tavaly „egy bagatell, de sokszereplős széria dobta meg”, miután egy társaságot – amely nem létező munkahelyeket kínált újságokban – 10 833 rendbeli csalással vádolt meg az ügyészség. Debrecen ugyanakkor a 23 megyei jogú város közül az emberölések gyakorisága alapján például a 15., a rablások listáján a 7., a lakásbetörések és gépkocsilopások tabelláján pedig a 12. helyre került.
Az ingatlanok és nagy értékű ingóságok a megyei jogú városok közül Érden voltak a legnagyobb veszélyben, a legtöbb lakásbetörési ügy a 65 ezres Pest megyei „óriásfaluban” volt. Tavaly összesen 266 betörést regisztráltak, míg Zalaegerszegen tízet, Sopronban kilencet, Hódmezővásárhelyen hatot. A Budapest melletti település az autólopások számát nézve is relatív értelemben rekordernek számít. Tavaly 44 ilyen eset történt ott, több, mint Tatabányán, Szekszárdon és Szombathelyen együttvéve.
A legtöbb vér Pécsett folyt tavaly. Míg a megyei jogú városok egyharmadában egy-egy, a másik harmadában pedig egyetlen emberölés sem történt, a Mecsek alján 5 gyilkosság és további 5 emberölési kísérlet aktáját zárta le 2010-ben a rendőrség. A legvadabb bűnözési statisztikákat ugyanakkor nem a vidéki központok, hanem a főváros legkisebb és legfiatalabb kerülete, Soroksár produkálta. A Legfőbb Ügyészség adatai szerint az alig több mint 20 ezres kerületben 91 rablási és 340 lakásbetörési ügyet regisztráltak tavaly. A verekedések, garázdaságok és más erőszakos bűncselekmények gyakorisága itt háromszorosa volt a fővárosi átlagértéknek. Soroksáron tavaly hat gyilkosság történt, annyi, mint az összesen 280 ezer lélekszámú öt belső pesti kerületben (V–IX.) együttvéve.
A HVG szerint a 2010-es bűnözési statisztikák rácáfolnak a régi klisékre. Az Északkelet-Magyarország erős bűnügyi fertőzöttségéről és a Dunántúl relatíve jó közbiztonsági helyzetéről szóló sztereotípiák egyre kevéssé tűnnek érvényesnek. Az ország különféle vidékei között kriminalisztikai értelemben inkább egyfajta kiegyenlítődés indult el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.